Следвайте ни

COVID-19 пусна духа от бутилката: Запоите в САЩ по-тежки и чести

viber icon

Ограничителните мерки за борба с коронавируса имат особено негативно въздействие върху пиещите американци, установиха лекари от САЩ. С всяка седмица на самоизолация вероятността да се запият се увеличава с 19%. Изследването е публикувано в American Journal of Drug and Alcohol Abuse, предава БГНЕС.

През март и април 2020 г., когато много американски градове и щати бяха поставени под карантина за борба с разпространението на COVID-19, медии започнаха да съобщават, че продажбите на алкохол в страната са скочили рязко. По-специално, в края на март в национален мащаб оборотът на алкохолни напитки се е увеличил с 54%, докато продажбите на алкохол през онлайн магазините са се увеличили с 262%.

Впоследствие се оказа, че по време на самоизолацията американците наистина започнаха да пият много по-често. Това засегна особено жените и младежите. Поради това Ситара Виракун, лекар от Тексаския университет в Хюстън, и нейните колеги решиха да проучат как самоизолацията и други стресови фактори, свързани с епидемията от COVID-19, влияят на питейните навици на американците през март-април тази година.

За целта учените привлекли над две хиляди жители на САЩ на възраст 18 и повече години, които редовно разказвали на лекарите колко често пият алкохол през последните дни и седмици и колко алкохол пият всеки път, когато посегнат към чашката с „огнена вода“. прием.

Анализът на тези данни показа, че самоизолацията има различни ефекти върху поведението на алкохолиците в Америка и техните връстници, които пият алкохол много рядко или никога преди не са го употребявали. По-специално, малко пиещите американци и тези, които никога не са пили, не са били принудени да пият повече от епидемиологични ограничения. Но яко пиещите не само са започнали да пият повече, но и по-често влизали в дълги запои.

Средно всяка допълнителна седмица на самоизолация увеличава вероятността от запиване с около 19%. Това важи особено за силно пиещите ергени без деца. В края на самоизолацията такива хора започват да пият около два пъти повече, отколкото преди началото на епидемията.

Учените предполагат, че постоянният престой у дома се е превърнал в един от стресовите фактори, който тласка тежките пиячи да злоупотребяват с алкохол и увеличава вероятността от продължителни запои. Тази особеност на тяхната психика трябва да се вземе предвид както при разработване на епидемиологични мерки, така и в други ситуации, когато представители на уязвими групи от населението са принудени да прекарват много време вкъщи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?