Следвайте ни

Covid-19 изстреля до небето проекта "Къщи за едно евро в Италия"

viber icon

Коронавирусът удари много тежко Италия, но се отрази ползотворно на националния проект „къщи за 1 евро“, който беше измислен преди десетина години от сицилиански кмет.

Става дума за продажба на символичната цена на жилища в запустели селища с цел тяхното съживяване. Та къде заради открилите се безкрайни възможности за „smart working”, тоест за работа вкъщи и далеч от офис, редакция или училище, къде заради желанието на жителите на Апенините и на много чужденци да избягат от тълпите в големите градове, но през последните два месеца продажбите на къщи за 1 евро между Алпите и Сицилия са се утроили в сравнение със същия период на миналата година.  И не само това – увеличават се направо в геометрична прогресия и общините, които се включват в инициативата, като в началото на 2021 г. техният брой надхвърли цифрата 100!

 А потенциалът на Италия за развитието на проекта  е изключително голям, тъй като според националната статистика запустелите или заплашените от обезлюдяване села и махали най-вече в планинските и полу-планинските райони на страната са поне 6000.

„Първенец“ в това отношение е Сицилия и не случайно инициативата се роди в намиращото се в западната част на острова старинно градче със „затихващи функции“ Салеми, когато негов кмет бе известният изкуствовед, тв-зевзек и прозорлив мениджър в областта на културата Виторио Сгарби. Като рекордьор с продадени над 100 къщи е пак островът при това с две селища –  ширналите се в неговата южна част старинни и живописни градчета Ганджи и Мусомели.

Напоследък яко се харчат домовете на символичната цена в разположените в планините на Тоскана западно от Флоренция кокетни селца Монтиери и Верджемоли, в градчето Нулви в централната част на о. Сардиния, в Дзунгли, което се намира на стотина километра източно от Неапол. Любопитна „интрига“ за привличането на интелектуалци пък е спретнал кметът на намиращото се в планинската област Молизе селце Пицоне - човекът обяви миналата година, че ще дава къщите за 1 евро само на писатели.

А без никаква реклама и само заради природните си и исторически дадености като международен телевизионен център се заформи приказното сицилианско градче Самбука – там тв-студия си закупиха CNN, Dirscovery Chanel, телевизията на Тайван и още няколко международни канала за алъш-вериш с недвижими имоти.

Интересното е обаче, че вече жилища на символичната цена от 100 евроцента предлагат и градовете в Италия, чиито красиви и пълни с история старинни централни части пустеят от години. Такъв е случаят с намиращия се на „тока“ на „Ботуша“ пристанищен град Галиполи, чиито жители в момента надхвърлят 25 хил. души. Ами във „врязалата“ се в морето негова централна част има над 1300 изоставени от собствениците им апартамента. И общината вече е отделила три сгради с такива жилища – нейна собственост, които неотдавна пусна в продажба пак срещу 1 евро.

Но какви хора са мющериите на къщите уж за без пари? Засега 80 на сто от тях са италианци - пенсионери, но и много млади семейства с деца, също така прокудените от коронавируса жители на големите градове, за които стана дума в началото. Нерядко заселниците са занаятчии, които могат да си работят в малък дюкян, доста са интелектуалците и университетските преподаватели, на които за да си изкарат хляба, е достатъчен един лаптоп.  

Сред чужденците най-много са англичаните и американците – не случайно в сицилианското градче Чанчана вече се говори само на езика на Шекспир. После идват французите, руснаците, китайците, саудитците и други имотни жители на планетата.

Да, именно имотни хора, защото ако се отстъпват от общините за едно евро, с нотариалния договор новите собственици се задължават да похарчат минимум 15 хил. евро за ремонт на придобитото жилище. Пари, които според запознати въобще не стигат, за да стане обитаем пустеещ от десетилетия дом. Ами в изоставените селища всичко е далеч – и строителните материали, и дограма, бялата техника, и мебелите, и работната ръка – значи нищо не е евтино. Та сносни ремонт и обзавеждане могат да струва и 100 хил. евро, ако желаеш домът ти да има всички съвременни удобства, пише Монитор.  

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай