2374

Цирк в Скопие: Вувузели заглушиха речта на Ковачевски, парламентът отложи дебата ВИДЕО

"Аз, Димитър Ковачевски, съм македонец по рождение. Знам едно - никаква хартия не може да отнеме или засегне моята идентичност, език или история, които ме правят македонец и които имам свещено задължение да уважавам и укрепвам", каза министър-председателят във встъпителното си слово към парламента, което едва бе започнало и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ надуха вувузели, съобщи 360stepeni.mk.

Депутатите няма да гласуват "за" или "против" френското предложение, т.е. рамката за преговори, предложена от френското председателство на ЕС, а за заключения, които дават насока на правителството и да го ангажират с какво може и какво не може да преговаря в процеса на интеграция в Съюза.

"Днес сме на изключително важна сесия в парламента, днес започваме историческа сесия". Само тези думи можа спокойно да произнесе премиерът Димитър Ковачевски във встъпителното обръщение към народните представители, които днес имат на дневен ред информацията на правителството за съдържанието на проекта на преговорната рамка за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

 

Петима са задържаните за хвърляне на твърди предмети към сградата на парламента на Република Северна Македония по време на днешните протести, съобщиха от МВР. Най-възрастният от арестуваните е на 44, най-младият - на 26 години.

По време на обръщението днес на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към парламента в Северна Македония пред сградата част от протестиращите, призовани от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица, преодоляха металните ограждения и навлязоха в тревните площи пред полицейския кордон, охраняващ сградата и започнаха да хвърлят яйца и тоалетна хартия към сградата.

Френското предложение за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС влезе по-рано днес в пленарната зала на парламента в Скопие. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи обръщение към депутатите. Европа ви очаква. "Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член", каза тя.

 

Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат. По време на изказването на председателя на ЕК представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

В парламентарната зала присъстваха президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, с които председателят на ЕК проведе преди това срещи, както и чужди дипломати.

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред сградата на парламента. Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, срещу парламента полетяха яйца и тоалетна чиния, а по асфалта бяха оставени „кървави” отпечатъци от ръце, намазани с червена боя и с посланието „Ръцете ни кървят за Македония”.

Сходна бе и ситуацията в зала. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ след изказванията си от трибуна демонстративно късаха или палеха френското предложение. Някои дори го тъпчеха с крака. Също така те надуваха сирени, докато течаха изказванията на представителите от управляващата коалиция.

Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че посланието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на обръщението й към депутатите е ясно - в модифицираното предложение македонският език присъства и се зачита националната идентичност.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски показа снимки на разстреляни деца от така наречения български фашистки окупатор.

„Те са убити от тази администрация, защото са се борили срещу фашизма през Втората световна война“, каза той, имайки предвид случилото се във Ваташа на 1 юни 1943 г. Тогава 12 млади активисти на Съюза на комунистическата младеж на Югославия са разстреляни. Те са убити, защото са искали да се присъединят към отрядите на бъдещия диктатор Тито. Войниците, които са извършили разстрела, са командвани от полковник Любен Апостолов от Крива Паланка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Да им се отнемат

Да им се отнемат

14.07.2022 | 22:19

Всички 120 000 български паспорта незабавно . Да се влиза в България само с виза и с джобни не по-малко от 1500 лв за 14 дневен престой . Незабавно оная червена п@ча вицепрезидентът Йотова да се заеме . Продажни мекерета .

Отговори
10 0
Кой ни го казва

Кой ни го казва

14.07.2022 | 21:44

Така значи Ако освиркаш изпражнението на един чифут Макаронски това се наричало Цирк А не самото му изпражнение е Цирк

Отговори
1 7
676

676

14.07.2022 | 21:33

Браво на македонците, българина го интересува само кебапчета, никакво достойнство

Отговори
3 6
Върви на майната си при Груески!

Върви на майната си при Груески!

14.07.2022 | 20:47

Мицкоски - антибългарин и завършен ПРОДАЖНИК!

Отговори
12 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?