3906

Цигарените фасове спират растежа на растенията и причиняват половината от горските пожари

Над милион птици губят живота си годишно поради консумацията на тези токсични остатъци

По случай Световния ден на околната среда д-р Мустафа Айдън, председател на Турската асоциация против тютюнопушенето и основател на платформата "Зелена Родина" (Green Homeland), хвърли светлина върху пагубното въздействие на цигарените угарки както върху човешкото здраве, така и върху околната среда. Той подчерта необходимостта от повишаване на осведомеността относно екологичните последици от тютюнопушенето, както и тревожния брой смъртни случаи сред птици в резултат на поглъщане на изхвърлени цигарени фасове.

АА

Над 5 трилиона фасове се произвеждат в световен мащаб всяка година. Приблизително 1 милион птици губят живота си годишно поради консумацията на тези токсични остатъци. Мащабът на този проблем е огромен. Айдън също подчерта, че цигарите представляват значителна заплаха за околната среда и здравето на хората.

 

Световният ден на околната среда служи като напомняне за наложителното опазване на нашата естествена среда, каза Айдън и добави: „Необходимо е да разкрием ефекта от тютюнопушенето, особено върху околната среда. Като се има предвид, че значителен брой смъртни случаи в световен мащаб се дължат на тютюнопушенето, вредата, причинена от тютюнопушенето както на човешкото здраве, така и на околната среда, е огромна."

АА

Многобройни изследвания са илюстрирали отрицателното въздействие на цигарените угарки върху екосистемите. Тези проучвания разкриват, че цигарените фасове спират растежа на растенията и допринасят за почти половината от горските пожари в Турция. Освен това те представляват близо 40% от събрания боклук. Експертни изследвания показват, че цигарите са отговорни за обезлесяването, увреждането на водата и почвата, което представлява сериозен риск за естествената среда.

 

Айдън също подчерта опасните ефекти от тютюнопушенето върху екологичния живот, заявявайки: „Първите щети, причинени от цигарите, се появяват в почвата. Например пестицидите, използвани при отглеждането на тютюн, замърсяват почвата и водата. Методите на производство на цигари и тютюневи изделия водят до изпускане на 2 милиона тона въглероден диоксид и 5 милиона тона метан в атмосферата, което значително засяга живите организми."

АА

Освен това производството на цигари налага изсичането на хиляди дървета, за да се получат хартията и картонът, използвани в производството. Освен това пластмасовите филтри, открити в фасовете на цигари, замърсяват околната среда с години, тъй като не са биоразградими. Тази тревожна реалност допринася за зашеметяващия брой цигарени фасове, произвеждани годишно, което води до трагичната смърт на приблизително 1 милион птици, които по погрешка поглъщат тези опасни предмети, когато бъдат изхвърлени.

„Докато отбелязваме Световния ден на околната среда, за хората, общностите и правителствата е жизненоважно да предприемат действия и да работят съвместно за борба с вредните ефекти от цигарените отпадъци върху нашата планета. Само чрез съгласувани усилия можем да създадем устойчива и здравословна среда за идните поколения“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?