49

Чуждестранните туристи ще плащат входна такса в Света София

За 9 месеца 45,2 милиона са посетили джамията

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой проведе пресконференция в Истанбулския културен център Ататюрк (AKM), за да разкрие най-новите развития в туристическия сектор на Турция, заедно със значителните промени, предстоящи в една от най-емблематичните забележителности, джамията Света София.

Снимка: АА

Ерсой сподели подробности за нова система за управление на посетителите, която ще бъде внедрена в Света София, подчертавайки нейния статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО. 

От 15 януари 2024 г. чуждестранните туристи, посещаващи Света София, ще бъдат таксувани с входна такса. Откакто бившият музей бе превърнат в джамия, всички посетители можеха безплатно да влизат там.

Ерсой заяви: „Света София е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. Продължаваме консултациите със световната организация. Само за първите 9 месеца общият брой посетители, който е бил 40,2 милиона миналата година, тази година се е увеличил до 45,2 милиона към края на септември. 

В момента има реставрационни работи по главния купол на Света София. По време на тези реставрации, Света София няма да бъде затворена за посетители или богослужения." 

По препоръка на ЮНЕСКО, считано от 15 януари, ще въведем система за управление на посетителите в Света София. Това ще подобри качеството и сигурността на посещенията."

"Трябва да се отбележи, че турските граждани, посещаващи Света София за религиозни цели, няма да бъдат засегнати от тази промяна, тъй като няма да има такса за влизането им.

За чуждестранните посетители ще има такса на входа, преминавайки към портата на горното ниво. Тази стратегическа промяна има за цел да намали задръстванията и да повиши качеството на посещението за туристите", уточни министъра.

Освен това Ерсой спомена, че посетителите на Света София ще имат достъп до информация на 16 различни езика чрез специално мобилно приложение.

Света София е сграда на 1500 години, която първоначално е построена като православна християнска катедрала от Византийската империя. Те е превърната в джамия през 1453 г., веднага след като е завладян Константинопол от османските турци. 

След това през 1934 г. сградата е превърната в музей от светската турска република. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и символ на богатото културно и религиозно наследство на Истанбул.

През юли 2020 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган нареди превръщането на Света София обратно в джамия, след като съд анулира указа от 1934 г., който я превръща в музей.

Решението предизвика критики от страна на много държави и организации, като Гърция, Европейския съюз, ЮНЕСКО и Световния съвет на църквите, които твърдяха, че нарушава универсалната стойност и статута на Света София като паметник на световната цивилизация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?