Следвайте ни

Чуждестранните туристи освободени от локдауна в Турция

viber icon

Международните туристи ще бъдат освободени от ограниченията заради мерките срещу Covid-19 в Турция, заяви министърът на туризма Нури Ерсой. 


Досегашните частични или пълни ограничения срещу коронавируса в страната, никога не са е отнасяли за туристите, каза Ерсой в средиземноморския курортен град Анталия.


"Туристите свободно могат да обикалят с паспортите си, да посещават музеи, археологически обекти и да се движат по централните улици и площади. Да бъдеш турист в този период дори е изгодно в Турция, тъй като туристическите обекти и популярните места в страната ще са почти безлюдни", подчерта Ерсой.


При входа в страната, Турция изисква отрицателен PCR тест направен не по късно от 72 часа преди пътуването. 


Освобождаване на чуждестранни граждани от наложените ограничения се отнася единствено за ползващите туристически услуги. Чуждестранни граждани с разрешения за пребиваване в Турция са обект на наложените ограничения, припомнят от българскоко посолство в Анкара. 

 

Турция наложи пълно блокиране от 29 април до 17 май, за да спре разпространението на коронавируса. Новите мерки ще обхванат целия свещен мюсюлмански месец Рамадан, както и трите дни от празника Шекер Байрам.


Кафенетата и ресторантите ще предлагат само пакетирани услуги за доставка. В този период единствено хранителните магазини ще бъдат отворени през седмицата от 10 ч. до 17 ч., като за първи път дори те ще са затворени в неделя.


Позовавайки се на програмата за сертифициране на безопасен туризъм в страната, министър Ерсой заяви, че критериите за получаване на сертификата от туристическите обекти са разширени тази година.


"Така турските туристически услуги ще се предлагат още по-контролирано от миналата година и ще са без никакъв риск за здравето," каза Ерсой.

 

Позовавайки се на данни от посолствата в Турция, Ерсой заяви, че степента на заразяване сред туристите, посетили Турция и завърнали се в своите страни, е много ниска.


"Това е доказателство за надеждността на сертифицирането и предприетите мерки", отбеляза той.


Министър Ерсой припомни, че професионалисти, работещи в туристическия сектор, като хотели, ресторанти, туристически агенции и авиокомпании, се ваксинират в момента. "До края на май ваксинацията им се предвижда да приключи.", каза той. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?