46
Следвайте ни

Чуждестранен консорциум получи права над най-големия запас от газ в Турция

viber icon

Турската държавна енергийна компания Turkish Petroleum Corporation (TPAO) възложи на консорциум от чуждестранни компании значителен договор за разработването на газовото находище в Черно море, където се намира най-голямото откритие на природен газ в страната.

Консорциум Schlumberger-Subsea 7, който предоставя инженерни услуги за подводни енергийни проекти, ще осъществи строителството и монтажа (EPCI) на производствените обекти на газовото находище в Сакария, заявиха двете компании.

Турция е открила около 540 милиарда кубически метра (bcm) природен газ в находището Сакария в Черно море от миналата година. Анкара има за цел да започне изпомпването на газ към националната мрежа през 2023 г., като трайно производство на газ ще започне през 2027 или 2028 г.

Турция планира да покрие до една четвърт от потреблението си на газ до 2027 г. Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмес заяви, че страната може да започне с първоначален годишен производствен капацитет от 3,5 млрд.куб.м. газ през 2023 г.

Евентуалната цел би била да се повиши капацитетът до около 15 млрд.куб.м. годишно в рамките на четири години от първоначалното производство, което се казва, че е приблизително една четвърт от производството на Европейския съюз днес.

Проектът включва осигуряване и инсталиране на входящи поточни линии, свързано подводно оборудване, 170 километра газопровод за износ на газ.

Турция вече е започнала производството на тръбите, които ще включват тръбопровода под Черно море, за да доставят газта на сушата.

Очаква се тръбопроводът за морското дъно да бъде построен през 2022 г., за да свърже кладенците в региона с основната мрежа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?