Следвайте ни

Чужда преса: Кунг-фу в офиса два пъти дневно

viber icon

След 3-годишно прекъсване заради липсата на ентусиазъм, масовите физзарядки в Китай бяха подновени. Така властите искат да се погрижат за здравето на населението, водещо все по-заседнал живот.

Всяка седмица в парк до Забранения град в Пекин инструктори показват упражнения на доброволци, които на свой ред ги демонстрират на жителите на града. Гимнастиката се изпълнява 2 пъти дневно на с музикален съпровод, предаван по държавното радио. Младите редовно похапват и стоят цял ден седнали пред компютъра. Не искат гимнастика, оплаква се 28- годишният служител Лю Тао. Той бил изпратен от шефа си да научи упражненията, за да ги показва на колегите си. Това е полезно за тялото и духа, казва Тао след серия от жабешки скокове в жегата.

Въведена през 1951 година от Мао Цзедун, физзарядката еволюира през десетилетията. В нея навлизат движения от кунг-фу, както и от западни дисциплини като аеробиката. Груповата гимнастика отпадна, когато през 2008 година Пекин започна подготовката за Олимпийските игри. Една от причините бе липсата на ентусиазъм у населението. Упражненията обаче се въвеждат отново, заради тревогата от рязко зачестилите случаи на диабет и сърдечносъдови заболявания сред китайците.

Повишаването на жизнения стандарт на голяма част от населението е съпътствано от все по-заседнал живот и по-честото консумиране на силна храна. Синдикатите в Пекин искат осемте минути спорт на работното място да станат задължителни във всички държавни предприятия от догодина. За целта ще бъдат обучени 5000 инструктори, които да показват упражненията на работниците. Засега обаче гимнастиката още не е задължителна. Въпреки това някои предприятия вече я налагат. Брокерът на недвижими имоти Яо Сюсон прави упражнения с колегите си под ритъма на китайски рок всяка сутрин на тротоара пред агенцията. Всеки ден, след като направя гимнастиката, се чувствам малко по-добре, споделя той. Някои от колегите на Яо обаче не са така въодушевени. Те се съмняват, че това кълчене може да им помогне да се справят с растящото напрежение в службата и удълженото работно време.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?