2374

Чудовищен тайфун удря Япония, евакуират 72 000 души

Над 72 000 души в префектура Шизуока получиха нареждане да се евакуират, тъй като наближава тайфунът Меари, който е осмият в Япония, съобщи агенция Киодо. Заповедта за евакуация е четвъртото от пет възможни нива на заплаха, което означава препоръка за евакуация, докато тя все още е възможна.

Петото и най-високо ниво означава необходимостта от спасяване на живот поради непосредствена заплаха. Властите призовават евакуацията да приключи преди обявяването на пета степен, когато има пряка заплаха за живота.

Тайфунът Меари, което означава "ехо" на корейски, удари южно от Япония в петък. Следобед се очаква да удари тихоокеанското крайбрежие на Япония. Префектура Шизуока може да бъде първата пострадала. Според синоптиците за последното денонощие тук вече са паднали над 200 милиметра дъжд, а до неделя сутринта може да паднат до 300 милиметра.

В момента тайфунът се намира на 200 километра югозападно от Шизуока и се движи на север със скорост от 20 километра в час. Налягането в центъра на тайфуна е 1000 хектопаскала, скоростта на вятъра в центъра е 20 метра в секунда, с пориви до 30 метра.

Очаква се тайфунът да стигне североизточния бряг до неделя сутринта и да се придвижи на североизток към Тихия океан.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

13.08.2022 | 13:53

природа

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?