Следвайте ни

Чудовищен проект в Истанбул ще бъде открит през април

viber icon

Големият реставрационен проект в Истанбул, Галатапорт, ще започне да работи от април, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

„Галатапорт е световен проект с потенциал да привлече 25 милиона посетители, 7 милиона туристи и 1,5 милиона круизни пътници“, каза президента.

Въпреки условията на коронавирус, 200 круизни кораба, превозващи 350 000 пътници, са направили първите си резервации в Галатапорт тази година, каза Ердоган.

„Вече вярвам, че този интерес ще се увеличи поне пет пъти през следващата година“, добави той. Ердоган каза още, че резервациите за почивка за Турция процъфтяват дори на фона на COVID-19. Президентът подчерта, че броят на туристите, посегили страната, е достигнал 52 милиона.

Пристанищният проект ще бъде разположен на брега на Босфора по протежение на квартал Каракьой в Истанбул. Районът ще бъде домакин на редица центрове за изкуства, музей, круизен терминал от световна класа, хотели и различни бутици, кафенета и ресторанти, както и офис площи. Терминалът включва пристанищно пространство, способно да предоставя услуги за най-големите кораби в света, паспортен терминал, зони за регистрация и мащабни чакални.

Галатапорт е мащабна инвестиция на стойност от 1,7 милиарда долара. Това на практика е пълно преустройство на един цял квартал. 
Той е един от най-големите крайбрежни проекти в света, целящ да превърне историческия мегаполис в една от най-добрите круизни дестинации в бранша.

В петък, след реставрационен проект, историческият киносалон "Атлас" и музеят на киното отвориха врати за посетители с церемония, в която участва и Ердоган.

Те са част от турския проект за културен път Бейоглу, който обхваща зона от Галатапорт до площад Таксим, свързващ културни обекти в областта, включително културния център Ататюрк, в Таксим, който ще бъде открит догодина, и кулата Галата, която също неотдавна премина през мащабна реставрация. 

Ердоган каза още, че джамията на площад Таксим в Истанбул ще бъде открита по време на свещения месец на мюсюлманите Рамадан през следващата година, като добави, че тя ще работи и като културен и художествен център със своята библиотека и ще бъде домакин на семинари и експозиции по традиционни изкуства.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

01.03.2021 | 23:20

ETO KAKVO MOJE DA POSTIGNE EDIN NAROD I DARJAVA POD RAKOVODSTVOTO NA ISTINSKI LIDER,DARJAVNIK,POLITIK,RODOLUBETS,MUSLUMANIN,DYADO,BASHTA,SAPRUG,BRAT I CHOVEK S GLAVNA BUKVA ,GOSPODIN PREZIDENTAT NA REPUBLIKA TURTSIYA - RECEP TAYYIP ERDOGAN!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?