2374

Чудовищен пожар бушува във Франция, ЕС праща пожарникари от 4 страни

Евакуираха над 10 000 души

Различни държави от ЕС изпратиха пожарникари и самолети във Франция, за да помогнат на месните екипи да се справят с горските пожари по атлантическото крайбрежие на Франция, предаде ДПА, позовавайки се на изявление от Европейската комисия.

Трети ден бушуват горски пожари там. Най-сериозно е положението в югозападната част на страната, в района на департамента Жиронд. В борбата с пламъците са пострадали двама пожарникари, повече от 10 000 души са евакуирани от домовете им. Въпреки мобилизирането на 1100 пожарникари, пламъците продължават да бушуват в района на Бордо. За последните 48 часа са изпепелени над 6800 хектара. Изгорели са 16 жилищни и стопански постройки. Температурите в тази зона на Франция, където през последния месец не е имало никакви валежи, достигат 40 градуса. 

Пожарникари от Германия, Полша, Австрия и Румъния ще помагат на френските си колеги, след като Франция поиска помощ от ЕС, за да се справи с пожара южно от Бордо, който пламна отново две седмици, след като беше поставен първоначално под контрол. Франция също ще получи помощ и от четири противопожарни самолета, които в момента се намират в Гърция и Швеция.

Френският президент Еманюел Макрон изрази благодарност за оказваната помощ за страната му в битката с пожарите. В пост в Туитър той написа, че към момента десет хиляди френски огнеборци и екипи на гражданска защита се борят с пожарите във Франция.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?