Следвайте ни

"Чудото на Хъдсън" – дванайсет години по-късно ВИДЕО

Маневрата по приводняването на самолета със 155 души на борда остава едно от чудесата на съвеременната авиация

viber icon

На днешния ден, през 2009 година, 155 пътници и членове на екипажа на самолет „Еърбъс А320“ на авиокомпанията „Ю Ес Еъруейз“, излита от летище „Ла Гуардия“ в Ню Йорк в 15.26 часа местно време. Полет 1549 се отправя към Шарлот, Северна Каролина. Малко повече от минута след излитането сблъсък с ято гъски поврежда двата двигателя на машината. 

Изправен пред невъзможността да се върне на летище „Ла Гуардия“ или да опита да се приземи на друг аеропорт в близост, командирът на полета Чесли Салънбъргър поема контрола и прави рискована маневра – приводнява машината в река Хъдсън. След като се е свързал с диспечерите и им е казал какво възнамерява на направи, към мястото са насочени катери на бреговата охрана, фериботи, лодки и други цивилни плавателни съдове, за да помагат в спасителната акция. 

Сложната маневра е извършена от пилота без проблеми и полет 1549 е приземен във водите на реката няколко минути по-късно. Междувременно след като самолетът „каца“ в реката, командирът нарежда да бъде извършена евакуация. Пасажерите излизат от аварийните изходи, част от тях чакат спасители върху крилата, а други - в реката. В този момент температурите на въздуха и водата са минус седем градуса и пет градуса. 

След като пътниците са евакуирани, Салънбъргър обхожда два пъти машината, за да се увери, че е опразнена. След това пасажерите разказват, че пилотът е свършил работата си методично и спокойно, което не позволявало пътниците да изпадат в паника. 

Всички пътували в самолета са спасени и прегледани от медицински екипи, петима са с по-сериозни наранявания и травми. 78 човека са с леки наранявания или хипотермия. Един човек е принуден след инцидента да носи очила, тъй като гориво уврежда зрението му. Част от пътниците имат оплаквания от безсъние и паник атаки вследствие на случилото се. На борда на полета се оказва, че имам и българин. Пловдивчанинът с двойно гражданство, Николай Илиев е един от пасажерите спасени по време на „Чудото на Хъдсън“.

Всички участници в инцидента получават обезщетения за повредения багаж, както и допълнителни компенсации, за да не предявяват съдебни искове към превозвача. Последвалите проверки и анализи за инцидента потвърждават, че причината за случилото се е сблъсъкът с ятото канадски гъски. Рискованата маневра, изпълнена с хладнокръвие от Салънбъргър, превръща пилота в герой, а проверките на няколко институции и независими компании потвърждават, че действията на пилота са спасили всички 155 живота в самолета. 

57-годишният тогава командир на полета е бивш пилот на изтребител, който е напуснал Военновъздушните сили на САЩ през 1980 година, за да влезе в гражданската авиация, като също така е експерт по безопасност. Преди да влезе в кабината на самолета, приводнен минути по-късно в реката на 15 януари 2009 година, той има зад гърба си 19 663 летателни часа, от които над една пета са с „Еърбъс“. Командирът на полета и екипажът получават множество отличия за проявения героизъм.

От тогава, всяка година пилотите и няколко пътници от самолета, отбелязаха годишнината от това забележително събитие. Самолетът, който беше приводнен, бъде продаден на търг няколко години по-късно за малко над 2 милиона долара. Филмовата легенда Клинт Истууд пък засне филм по събитията от 15 януари 2009 година, като в ролята на Салънбъргър влезе самия Том Ханкс.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай