Следвайте ни

Чудо в Измир! 91 часа след адския трус спасиха 4-годишно момиченце СНИМКИ

viber icon

След най-силното земетресение, регистрирано в новата история на близо 5-милионния Измир, броят на жертвите продължава да расте. 


Черната статистика достигна 102 жертви, обявиха от дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия (AFAD).

В 90-ия час спасителните екипи при жилищната кооперация "Ръза Бей" в квартал Байраклъ в Измир откриха асансьорната шахта в близост до приземния етаж. Там има надежда да бъдат открити живи хора. Съобщава се че има поне 7-8 души, но тяхното състояние за сега не е известно. 


В 9.40 ч спасителите спуснаха носилка в асансьорната шахта. Вследствие на сложна операция, дойде още една невероятна новина: 4-годишно момиченце с име Айла Гезгин, бе спасено живо в 91-вия час след земетресението. 


Кметът на Измир Тунч Сойер в Туитър първи сподели новината в 9.40 ч "Имаме вълнуваща новина изпод останките на кооперация" Ръза Бей".  Спасителите стигнаха до живо детенце.  Надявам се, че ще бъде спасено безопасно.  Чакаме с надежда."

Преди да бъде изведено на момиченцето, е прелят серум и е завито с термално одеяло. 


Точно в 10.02 часа носилката бе изведена от проправен тунел в развалините на сградата. Под аплодисментите на спасителите детето беше пренесено до линейката и отведено в болница. 


Майката на момиченцето Фидан Гезгин е все още е под развалините на сградата, но няма информация за състоянието ѝ. Вероятно е и тя да бъде достигната скоро. 


От спасителните екипи споделиха, че детето е било контактно и е казало името си на спасителите, то се е било скрило зад шкаф в кухнята. 


В сградата се съобщава, че е имало, зъболекарски кабинети, адвокатски кантори и други офиси, за това се очаква да бъдат открити още хора в близките часове. 

 

Междувременно главната прокуратура на Измир съобщи в понеделник, че девет души са били задържани във връзка с срутените сгради в западната турска провинция след земетресението в петък, при което загинаха 100 души.


Повече от дузина сгради се срутиха и много други са значително повредени от земетресението. Медиите съобщиха, че сградите са разрушени поради лошо строителство. Прокурорите съобщиха, че са издадени заповеди за задържане на 11 заподозрени, а за други двама тече разследване.


Строителни предприемачи са сред задържаните за срутването на сградите, както и инженерите, отговорни за инспектирането на сградите и гарантиране, че те спазват строителните разпоредби.


Някои от сградите, които се срутиха при бедствието, били подсилени срещу евентуално земетресение. По-голямата част са построени през 90-те години, преди да влязат в сила нови разпоредби, изискващи по-здрава конструкция срещу земетресения.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?