1553

Чудо в Аржентина! Намериха 131-о дете, откраднато по време на диктатурата

Повече от четири десетилетия, след като е бил отнет от родителите си - активисти, "изчезнали" по време на военната диктатура в Аржентина, мъж, отгледан от други хора, е научил истинската си самоличност. Това обяви група активисти.

Мъжът е 131-ото дете, "откраднато" по време на диктатурата, което е идентифицирано в рамките на десетилетната борба на групата, известна като "Бабите от Пласа де Майо", и първото от близо три години насам. Предполагаемата му самоличност не е разкрита.

"Щастливи сме да обявим ново възстановяване на самоличността", заявиха бабите в изявление в четвъртък, след като се появиха резултатите от ДНК тестовете на мъжа.

"Сякаш краят на годината искаше да изпълни всичките ни желания", казаха те във връзка с неотдавнашната победа на Аржентина на Световното първенство по футбол, "ние празнуваме откриването на нов внук, номер 131".

Остава да бъдат открити още почти 300 мъже и жени, "живеещи сред нас с фалшифицирана самоличност", след като са били отнети от родителите си по време на диктатурата от 1976-1983 г., допълват бабите.

44-годишният мъж е син на марксистките активисти Лусия Надин и Алдо Кеведо от Мендоса, задържани в Буенос Айрес през октомври 1977 г.  По онова време 19-годишната Надин е бременна почти в третия месец.

Председателят на бабите Естела де Карлото, 92 г., заяви пред репортери, че Надин вероятно е родила сина си в прословутото Военноморско училище за механици (ESMA), което е служило като най-голямото място за задържане и изтезания в страната.

"Казаха ни, че той е мил, спокоен човек", каза де Карлото. "Той (не е реагирал) с отказ или тъга" на разкриването на истинската му самоличност.

Но тя каза, че ще му е необходимо време, за да приеме напълно зашеметяващата новина, преди да бъде представен на обществеността.

"Той просто я прие като реалност, нова реалност за него", каза дьо Карлото.

30 000 изчезнали

Групата "Баби" е основана през 1977 г. от жени, които се опитват да намерят арестуваните си дъщери и бебетата им, които са родили в плен.

Името им идва от площада "Пласа де Майо" в Буенос Айрес, където жените не се подчиняват на властите и организират протести с искане да получат информация за местонахождението на своите близки. Усилията им остават безрезултатни.

До 500 деца са били отнети от затворените си майки, повечето от които след това са изчезнали по време на бруталното военно управление на страната.

Повечето от децата са дадени на бездетни хора, близки до диктатурата, които трябвало да ги отгледат като лоялни към режима.

Много от подпомогнатите от "Бабите" са се обърнали към тях, след като са изпитали съмнения относно самоличността си - поради липса на физическа прилика с родителите си, липса на снимки на майките им по време на бременността им или пропуски в семейната история.

Това е първата нова идентификация от юни 2019 г. насам. Пандемията от коронавирус беше спряла проучванията на бабите и интервютата с потенциални жертви.

Шест от първоначалните баби са починали по време на пандемията.

Групи за защита на правата твърдят, че около 30 000 души са загинали или изчезнали по време на военната диктатура в Аржентина.

Преводът на е на БГНЕС

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?