46

Чудо! Сълзи от радост в 198-ия час след земетресението в Турция

Усилията за търсене и спасяване продължават и 9-ия ден след земетресението

Надпревара с времето

И днес дойдоха обнадеждаващи новини от градовете, засегнати най-силно от трусовете. Турция беше разтърсена от две големи земетресения - 7,7 и 7,6 с епицентър Кахраманмараш. Те причиниха невиждани разрушения в 10 турски провинции и Северна Сирия. 

Ето и последната ситуация в издирването и спасяването под развалините.

198-ия час

В Адияман 18-годишният Мухамед Джафер Четин беше спасен 198 часа след жестокия трус. Той е най-дълго останалият жив под развалините до момента пострадал в Турция.

ААМинути по-рано в Кахраманмараш 17-годишният Мухамед Енес и неговият 20-годишен брат Абдулбаки бяха извадени живи от развалините на 8-етажна сграда на 198-ия час от земетресението. 

АА

Преди да бъдат извадени, спасителите направиха необичайно видео от мястото, където Енес и Абдулбаки престояха заклещени 9 дни.

Екипите заснеха създадения спасителен коридор, като камерата достигна братята под развалините. Героите им дадоха надежда с думите "Ние ще ви спасим". Братята под развалините пък махнаха с ръка енергично и възкликнаха щастливо, че са здрави.

Малко след това те бяха спасени живи. По-късно заявиха пред медиите, че са загубили представа за времето, и са предполагали, че са останали 12 дни под отломките. 

185-ия час

Още едно чудо се случи на 8-ия ден от издирването и спасителните операции в Кахраманмараш. Айча Чебни остана под развалините на 11-етажна сграда в Кахраманмараш. След продължителна спасителна операция, тя бе извадена от руините 185 часа след земетресението.

АА

Айча беше извадена от развалините в добро общо здраве, но беше откарана в болница за контрол и лечение. Баща ѝ сподели щастието си в социалните мрежи, като публикува снимката на дъщеря си, която се лекува.

АА

На 182-ия час от земетресението в Антакия в Хатай 12-годишният Каан Куруоглу беше спасен от развалините на сградата, в която беше блокиран 8 дни.

АА

В 183-ия час от земетресението в района Джебраил на Антакия, в Хатай, беше спасен гражданин без да е установена самоличността му.

АА

180-ия час

В 180-ия час Хатидже Акан (39) беше спасена в Кахраманмараш.

Шестгодишният Хивай Ушер беше заклещен в останките на кооперация в Асъяман, но беше спасен, макар и с наранявания, в 178-ия час.

АА

На 178-ия час от земетресението в квартал Антакия в Хатай 70-годишният Нурай Гюрбюз беше спасен от развалините на 3-етажна сграда.

АА

Бюнямин Идаджъ (35) беше спасен жив на 177-ия час след земетресението от кооперация в центъра на Адъяман.

АА

26-годишната Дерия Акдоган беше спасена от останките с наранявания в 177-ия час в Хатай.

АА

На 176-ия час от земетресението Серап Дьонмез беше спасена изпод развалините в Антакия в Хатай. Екипите, участващи в спасителните работи, се просълзиха от радост.

Синът ѝ, който чакаше с дни до останките от сградата, не успя да сдържи сълзите си, викайки „майко“, след като Дьонмез беше извадена.

АА

175-ия час

Наиде Умай, попаднала под развалините в засегнатия от земетресението Хатай, беше извадена жива на 175-ия час от земетресението. 

АА

40-годишната Сибел Кая, затрупана под рухнала сграда в Газиантеп, беше спасена в 170-ия час.

АА

Над 158 хил. души са евакуирани

Близо 238 500 служители по търсене и спасяване все още работят на терен според Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Повече от 158 000 души са били евакуирани досега от засегнатите от земетресението региони, каза още АФАД.

АА

99 държави предложиха помощ

Общо 9401 чуждестранни служители от 77 държави работят в момента на място, съобщиха от външното министерство в понеделник. Допълва се, че 99 държави са предложили помощ досега и се очаква още седем държави да изпратят спасителни екипи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

14.02.2023 | 14:41

господин ГУШЕВ БЛИЦ БГ ме БЛОКИРАХА с БАН без ПРИЧШНИ МОЛЯ ВИ СЕ ПОМОГНТЕ МИ

Отговори
2 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

14.02.2023 | 14:39

БРАВО ДАНО ИМА ОЩЕ ОЦЕЛЕЛИ ХОРА

Отговори
7 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?