1553

Чудо, откриха гущер на 202 милиона години

В хранилищата на Природонаучния музей в Лондон учени откриват неизвестни досега останки от древен гущер, чиято възраст - около 202 милиона години - превръща находката в най-стария образец, доказващ съществуването на тази група влечуги.

"Откриването на тази вкаменелост е много важно събитие за палеонтологията, тъй като премества времето на появата на първите истински гущери с почти 30 милиона години назад във времето - от средата на юрския период до края на триаса.

По това време екосистемите на Земята са били радикално променени, което е довело до появата на много от съществуващите днес растителни и животински групи", казва професор Майкъл Бентън от Бристолския университет (Великобритания), чиито думи са цитирани от пресслужбата на университета.

Според съвременното схващане на палеонтолозите първите лепидозаври - голяма група влечуги, която включва съвременните гущери и хамелеони, са се появили на Земята в средата на юрския период, преди около 180-170 милиона години. Учените отдавна се интересуват от това кога са се разделили предците на лепидозаврите и динозаврите и защо последните са станали доминиращи на планетата, докато първите са достигнали много по-малки размери през мезозойската ера.

Професор Бентън и колегите му внезапно откриват, че гущерите са се появили на Земята много по-рано, отколкото палеонтолозите са смятали. Те правят откритието, докато изучават вкаменелости от късния триас, съхранявани в хранилищата на различни музеи в Обединеното кралство, включително Природонаучния музей в Лондон - една от най-старите институции от този тип в света.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЗООЛОГ

ЗООЛОГ

03.12.2022 | 06:34

ПРОЧЕТОХ САМО ЗАГЛАВИЕТО И ПИТАМ ДАЛИ Е ЖИВ?

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?