Следвайте ни

Чудо! Морето до Измир се отдръпна, но броят на жертвите расте

Гърция и Турция си протегнаха ръка в трагедията

viber icon

Жестокото земетресение в Егейско море е на път да направи невъзможното - Гърция и Турция си подават ръка. Уви, след жертви и разрушения. 

Според организацията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) на Турция, до 18 часа местно време (17ч.българско време) се съобщава за 6 загинали, извадени изпод развалините в Измир. 257 са ранените, като в 12 срутени сгради се провеждат спасителни операции. Гражданите се призовават да напуснат засегнатите райони и да не влизат в къщите си.

Здравният министър Фаретин Косжа написа в Туитър:  „ На място са изпратени 38 линейки, 35 екипа за спешна медицинска помощ и два хеликоптера-линейка. "
До момента са спасени поне 70 граждани изпод развалините.

Турските военни преглеждат района от въздуха и търсят срутени и засегнати сгради. 

Докато цунами заля улиците на крайбрежното курортно градче Саъджък, в район Сеферихисар, то морето в някой съседни заливи около Измир се изтегли напълно. В социалните медии се появиха  потресаващи видео клипове показващи тези природни феномени. 
Над 50 яхти са повлечени от марината в Сеферихисар, в морето, в следствието на изтеглянето на водата от залива. 
В района все още се правят анонси да вероятни нови приливни вълни. До момента в района са регистрирани над 20 вторични по-слаби труса. 

Интернет и телефонните връзки в района са силно засегнати. Има проблеми с комуникацията.
В Измир има паника и по булевардите в града има огромни задръствания в трафика. Някои от хората се изтеглят от града. Медиите призовават гражданите да освободят пътищата, за да могат да минават спасителните екипи безпроблемно. 

Директорът по комуникациите към президентството Фахретин Алтун написа в Туитър: "Ние сме дълбоко натъжени от новината за днешното земетресение в Егейско море, което засегна и Измир и някои гръцки острови.  Нашето правителство се мобилизира, за да направи оценка на ситуацията и да приложи спасителни и възстановителни операции." 

Той добави: "Изпращаме своите съболезнования на семействата и приятелите на тези, които са загубили живота си.  Работим усилено, за да предоставим помощ на всички, засегнати от това природно бедствие.  Нашият президент е разпоредил всички съответни държавни агенции да допринесат за спасителните усилия.

Молим се да няма загуба на живот в Турция или Гърция и отправяме най-добри пожелания към всички засегнати от двете страни на земетресението.  Тази трагедия ни напомня още веднъж колко сме близки въпреки различията си в политиката.  Готови сме да помогнем, ако Гърция има нужда от това.", допълни Алтун. 

От своя страна премиерът на Гърция обяви," Обадих се на президента Ердоган. Предадох съжалението си да случилото се. Каквито и да са различията ни, това са моментите, когато хората ни трябва да бъдат заедно. Готови сме за всякакъв вид помощ.

Генерален секретар на НАТО Столтенберг също написа в социалните медии: "Съжаляваме много за Турция и Гърция, засегнати от земетресението в Егейско море.  НАТО е готова за всяка помощ".

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?