Следвайте ни

Чудо! Изкуствен дъжд си измайсториха в Дубай

viber icon

Един от грандиозните мегапроекти на Дубай - The Heart of Europe, ще се сдобие и със своята Дъждовна улица, на която местни и гости ще могат да се порадват на по-ниски температури, пише lifestyle.bg. 

Арабското емирство винаги са с няколко хода напред и ни изненадва с още една нестандартна идея - дронове да пускат електричество на облаците, за да предизвикват дъжд. 

Преди няколко десетилетия под небето на Дубай имаше просто една гола пустиня и липсата на валежи не е била проблем, то сега определено е. Затова и са необходими необичайни мерки - точно като тази.

Преди дни метеорологичната служба на емирството се похвали в социалните мрежи с кадри на порои, който залива улиците. Подобно явление със сигурност е необичайно за тази част на света, но е жизненоважно, когато температурите достигнат рекорди стойности като 50 градуса по Целзий.

Използваната технология е създадена от експерти от Университета в Рединг във Великобритания. Нейната идея е, че дроновете, които летят към облаците, излъчват силен електрически заряд, който ги кара да се скупчват на едно място, за да произвеждат дъжд. И когато малките капки станат големи, те падат на земята.

Учените наричат това "облачно засяване" и то очевидно дава ефект, защото в небето над Дубай има достатъчно облаци, които да предизвикат валежи - просто им трябва малко помощ. Изкуствено предизвиканите валежи са част от текущ проект на Обединените арабски емирства за 15 милиона долара, предава Business Insider.

Освен да доведе до повече дъждове, той има за цел да се намери и начин за запазване на дъждовната вода, вместо тя просто да се изпари. За тази цел страната разполага с близо 130 язовира и диги с капацитет за съхранение 120 милиона кубически метра. 

Тепърва обаче ще се разбере дали това е достатъчно, за да не се губи нито капка, паднала от небето.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?