Следвайте ни

Чудо! 70-годишен оцеля 34 часа след труса в Измир

viber icon

70-годишен мъж беше изваден жив под развалините на рухнала сграда в Измир, 34 часа след мощното земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер в петък. Оцелелият Ахмет Читим е бил затрупан в  кооперация "Ръзабей", квартал Байраклъ, а заслугата е на спасителен екип от Бурса. 

„Измъкнахме го от останките в 00:30 ч. Няколко часа по-рано го достигнахме и установихме, че той диша и е затиснат по корем. Когато достигнахме за първи път до мястото му, той не говореше, а само отбелязахме движение.

След като прокопахме тунел до него, лицето на чичото се откри и той започна да говори. В този момент бяхме "на седмото небе" от щастие. Извършихме му на място серумно преливане и други стандартни приложения. Чичото се съвзе. После го издърпяхме внимателно и го пренесохме до линейката, като осигурихме транспортирането му до болницата", разказаха спасителите.

"Никога не съм губил надеждата си." Това бяха първите думи на спасения в линейката, където го посрещна лично здравния министър Фахреттин Коджа.

"„Животът отново спечели! Бих искал да благодаря на екипите за търсене и спасяване и други организации, които непрекъснато работят по останките. Ако продължи така, ще спасим още животи", заяви министърът пред медиите.

"Нашият 70-годишен чичо Ахмет успя да оцелее от руините с помощта на нашите спасителни екипи. Оздравявай, чичо Ахмет. Благодаря за хубавите ти думи, които ни зарадваха", заяви още министърът.

104 пострадали са спасени от екипите изпод срутените 17 сгради в Измир до момента. Над 3000 е броя на хората взели участие в спасяването на пострадалите. 

Спасителните операции продължават и днес в 8 критични точки на града. Все още под отломките на срутените сгради в района се предполага, че има поне 30 граждани.

Здравният министър Коджа разговаря в линейката със спасения Ахмет

Вицепрезидентът Фуат Октай заяви, че броя на загиналите е достигнал 51 души, а ранените са 896 души. В Измир след проверка е установено, че 26 сгради се налага спешно да бъдат разрушени. За района са отделени 24 милиона лири спешна помощ. (близо 5 милиона лева) Предвижда се за 21 хиляди души още поне 3880 палатки да бъдат инсталирани в района. 

По рано дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към Министерския съвет (AFAD) в Турция съобщи, че 667 от 896 ранени са изписани от болниците и 229 души продължават да бъдат лекувани в местни болници.

До момента са  регистрирани над 833 вторични труса, поне 40 от които над 4 по Рихтер .б

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?