2374

Чудната шесторка: Кои ще са съюзниците на Русия в Трета световна война

С избухването на украинската криза се появиха и опасения за нов глобален конфликт. Западният лагер отдавна се е консолидирал във военен съюз, но Русия също е успяла да намери съюзници.
  
След като руският президент Владимир Путин обяви старта на войната, Западът реагира изключително предпазливо. Украинският президент Володимир Зеленски многократно моли за забранена за полети зона над страната му, но НАТО отхвърля всичките му искания, опасявайки се, че украинската криза ще прерасне в глобална.

Ако избухне нова световна война, ето кои страни вероятно ще подкрепят Русия:

1) Пакистан

Пакистанският министър-председател Имран Хан, вече бивш, бе на двудневно посещение в Москва в навечерието на инвазията. По време на посещението той отхвърли исканията на Запада да се изкаже срещу Русия. "Какво мислите за нас? Че сме ваши роби, които ще правят каквото ни се каже?", каза той.

69-годишният политик се изказа, след като 22-ма дипломати публикуваха съвместно писмо до пакистанското правителство, в което го призовават да се присъедини към антируската резолюция на Общото събрание на ООН, осъждаща инвазията. Но Пакистан остана една от няколкото държави, които се въздържаха от гласуване по резолюцията. "Искам да попитам посланиците на Европейския съюз: изпратихте ли такова писмо и до Индия?", добавя Хан.

2) Китай

Въпреки че през последните седмици Китай се опита да се дистанцира от Русия, той не осъди войната. Вместо това Пекин подчерта ангажимента си за неутралност и определи руско-китайските отношения като "стратегическо партньорство". Подобно на Пакистан, Китай се въздържа при двете гласувания срещу Русия в ООН.

3) Индия

Въпреки натиска от страна на САЩ, Индия заяви, че западните санкции срещу Русия не са решение на проблема.

Доналд Лу, помощник държавен секретар по въпросите на Южна и Централна Азия, заяви миналия месец: "Време е Индия да се дистанцира от Русия“.

Москва е най-големият доставчик на оръжие за Индия. През 2018 г. страните подписаха договор на стойност 5,43 млрд. долара за доставка на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 в страната.

4) Южна Африка

Ръководството на Африканския национален конгрес (АНК), управляващата партия в Южна Африка, възстанови приятелските отношения с Русия. От Студената война насам те не са били толкова топли. Бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума наскоро заяви, че президентът Путин е "миротворец", а западните страни са "хулигани".

Въпреки че Зума говори само от свое име, проруските възгледи на АНК са добре известни.

5 и 6) Бразилия и Мексико

И двете страни отказаха да наложат санкции на Русия и също така се въздържаха от обвинения в агресия.

Мексиканският президент Лопес Обрадор, който е ляв популист, заяви, цитиран от БГНЕС: "Няма да налагаме никакви икономически ограничения, защото искаме да имаме добри отношения с всички правителства по света“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Украпоща

Украпоща

15.04.2022 | 14:32

Всички са съюзници на Русия освен Америка и Австралийската и европейските им колонии!

Отговори
1 2
Mикко Карна, финландски депутат

Mикко Карна, финландски депутат

15.04.2022 | 13:56

„Всеки ден виждаме как Русия извършва военни престъпления в Украйна. Путин каза, че не се опитва да възстанови Руската империя. Но когато Путин каже, че няма да направи нещо, ние трябва да знаем, че той се опитва да го направи“, казва още депутатът.

Отговори
2 3
Трета световна война ли?

Трета световна война ли?

15.04.2022 | 11:36

Тя ще се нарича "специална военна операция" и няма да е война! Питайте Путин!

Отговори
5 3
Трета световна война ли?

Трета световна война ли?

15.04.2022 | 11:36

Някой да е нападнал Русия или някой от предполагаемите и съюзници? Предполагаемо питам?

Отговори
8 1
Ето още един укрофейк, вервайте!

Ето още един укрофейк, вервайте!

15.04.2022 | 11:35

ФЛАГМАНЪТ, ГОРДОСТТА НА РУССКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ НЯМА НАЧИН ДА ПОТЪНЕ - ТОЙ Е НЕПОТОПЯЕМ! КАКТО КУРСК! ОСВЕН ТОВА, КАДИРОВ НАПИСА В ПРОФИЛА СИ, ЧЕ СЪЩО НЕ ВЯРВАЛ В ТОВА! Е, ВИЕ НЕ ВЯРВАТЕ ЛИ ПОНЕ НА КАДИРОВ? АЙДЕ НА МЕН МОЖЕ И ДА НЕ ПОВЕРВАТЕ, АМА НА КАДИРОВ...? НА НЕГО ПОНЕ ПОВЕРВАЙТЕ - ТОЙ Е ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ..

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?