2374

Чудесна идея! Превръщат старото летище на Истанбул в парк въпреки протести на опозицията

Старото летище "Ататюрк", ще бъде превърнато в един от най-големите паркове в света, каза министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум.

„Най-голямата от националните градини в Турция, която ще бъде построена на летище "Ататюрк" в Истанбул, след броени дни ще се посрещне първата партида фиданки“, сподели Курум в съобщение в акаунтите си в социалните мрежи. 

Анадолска агенция

Новият национален парк ще бъде едно от най-зелените места в света със 132 500 дървета на площ от над 5 милиона квадратни метра, отбеляза министърът.

„Градината на нацията" ще ни помогне в нашата борба срещу последиците от изменението на климата и ще бъде основен сборен пункт за Истанбул при бедствия“, каза Курум.

Анадолска агенция

Летище Ататюрк, което беше открито като летище преди 110 години, беше затворено за търговски пътнически полети на 6 април 2019 г., когато всички полети бяха прехвърлени на новото летище в Истанбул. Оттогава летището е отворено само за поддръжка, обща авиация, въздушни таксита, бизнес полети и държавни и дипломатически самолети.

Анадолска агенция

Въпреки протести на опозицията, правителството планира да продължи с плановете си да трансформира голяма част от летище Ататюрк, в Обществена градина, име, дадено на големи паркове, построени в цялата страна през последните години. Опозицията настоява за запазването на летището непокътнато, докато властите продължават да посочват, че то е загубило своята полезност след отварянето на новото летище Истанбул.

По-рано тази седмица булдозери влязоха на пистите на летището и започнаха работа. Властите обявиха, че работата по трансформацията е в ход. 

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу нарече проекта „предателство“ и заплаши да привлече отговорните на „отчет“. 

Анадолска агенция

Голяма група протестиращи от РНП вчера се опитваха да организират протест на летището и да попречат на строителните работи, но бяха възпрени от силите на реда. Ръководителката на РНП в Истанбул, Джанан Кафтанджиоглу, говори пред репортери пред летището. Тя каза, че ще "търси отговорност" за тези, които са нанесли щети на летището.

Министър Курум обвини критиците, за разпалването на фалшиво възприятие за „унищожаването на летище Ататюрк“. "Той не е унищожен. Той всъщност се връща на тази нация“, каза той пред репортери в Анкара. Курум добави, че една писта ще бъде поддържана в експлоатация за спешни случаи.

Анадолска агенция

Министърът изтъкна накои положителни признаци, след преместването на летището, като спад на трафика до 40% в района и спад на годишните емисии на въглероден диоксид, които са намалели до 75 000 тона от 1 милион тона от 2018 г., годината на преместване на летището.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?