Следвайте ни

Човечеството е изтребило 2/3 от дивите животни за 50 години

viber icon

Светът е изгубил над две трети от популациите си от диви животни за по-малко от 50 години, главно в резултат на човешка дейност, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на Световния фонд за дивата природа (WWF), който изтъква опасностите от този "провал" за бъдещето на човечеството.

В периода между 1970 и 2016 г. са изчезнали 68 процента от дивата фауна, според референтния Индекс на живата планета, който организацията публикува на всеки две години. Основната причина е унищожаването на естествени хабитати, в частност за земеделие - тенденция, която крие заплахи от нови пандемии от типа на коронавирусната чрез контакт между хора и животни, благоприятстващ предаването на вируси от вид на вид, предава БТА.

 Индексът, съставен в сътрудничество с Лондонското зоологическо дружество, отчита около 4000 вида гръбначни животни, разпределени в около 21 000 животински популации по света. Новият индекс регистрира по-нататъшно ускоряване на спада в биоразнообразието, който възлизаше на 60 процента в последния доклад от 2018 г. за периода между 1970 и 2014 г.

"От 30 години наблюдаваме как този спад се ускорява и продължава да се движи в грешната посока. Свидетели сме на унищожаването на природата от човечеството. Всъщност това е екоцид", казва генералният директор на WWF Марко Ламбертини, цитиран от Франс прес.

Всичко се случва "със скоростта на мълния в сравнение с милионите години, от които много видове живеят на тази планета". Резултатът според Ламбертини: "Всички светлини индикатори на нашата планета светят в червено със съобщението: Срив в системата".

Според доклада причината е, че "от 50 години нашият свят се трансформира от експлозия на световната търговия, потребление и растеж на човешкото население". Тези изменения, и главно обезлесяването за земеделски цели, "оказват изключително неблагоприятно влияние върху природата". Човечеството с всяка изминала година надхвърля "биологичния си бюджет", консумирайки повече, отколкото са възможностите за възстановяване на Земята.

Към това се прибавят очакваните ефекти от глобалното затопляне, които също водят до изменения в естествените хабитати и излагат на опасност от изчезване до 20 процента от дивите видове. Като например "летящите кучета" - едни от най-големите прилепи в света, чиито популации страдат от бедствията в Австралия в резултат на повтарящите се суши и горещи вълни

Загубите нарастват до 84 процента за сладководните видове (риби, птици, земноводни, бозайници). Някои региони плащат особено висока цена: в тропиците на Централна и Латинска Америка те възлизат на 94 процента.

"Добрата вест сред всички тези лоши новини е, че започваме да разбираме, че тази ситуация е непоносима", отбелязва генералният директор на WWF.

Искрица надежда съпътства тази година доклада "Живата планета" с едновременното публикуване на проучване на десетки други организации и изследователски институти.

Озаглавено "Пречупване на кривата" и също публикувано в сп. "Нейчър", проучването моделира поредица от сценарии за възможни действия за опазване на природата или видовете, както и за намаляване на отпечатъка от селскостопанското производство и човешкото потребление, особено на продукти от животновъдството.

"Най-амбициозният модел, съчетаващ всички тези интервенции, ни позволява да преценим, че е възможно до 2050 г. намаляването на биоразнообразието да стане обратимо. Всяко забавяне на действията обаче ще доведе до по-нататъшна загуба на биологично разнообразие. Екосистемите имат пределни точки, след които не могат да бъдат възстановени. Ако един вид изчезне, то е завинаги", обяснява ръководителят на проучването Давид Льоклер от Международния институт за приложен системен анализ (IIASA).

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?