Следвайте ни

Четвърта игла срещу COVID-19 в Турция, ваксинират и ученици

viber icon

В началото на годината Турция разполагаше единствено с китайската ваксина на Синовак. И ваксинира повечето граждани над 65 г. и здравните работници с нея. Действието й се оказа недостатъчно и неотдавна в страната започнаха да прилагат трета доза с ваксината на Пфайзер-Бионтек. Днес обаче някои държави все още отказват да признаят ваксините, произведени в Китай и Русия, а изискват две дози от ваксината Пфайзер-Бионтек за влизане. Ето защо в Турция се налага прилагането на нова, четвърта доза от немската ваксина, съобщи турското здравното министерство. 

Здравният министър Фахретин Коджа заяви, че "от медицинска гледна точка няма нужда от четвъртата доза. Това е нова наредба, създадена специално за спазване на правилата на страните, които изискват две дози мРНК ваксини“, написа Коджа в Туитър.

Четвъртите дози ще бъдат прилагани не по-рано от 21 дни след прилагането на третата доза съгласно новия набор от правила. 

Министерството заяви също, че програмата за ваксинация срещу коронавирус се разширява, като включва деца над 12 години с хронични заболявания и всички на поне 15 години, тъй като страната се готви да отвори отново училищата с присъствено обучение на 6 септември.

Властите многократно заявиха, че няма да има забавяне и обучението в клас ще започне навреме, както вече беше планирано.

Наскоро Коджа каза, че родителите на учениците или ще завършат ваксинациите си, или ще правят редовни PCR тестове, за да докажат, че не са заразени.

„Невъзможно е да се откажем от присъственото обучение“, каза той миналата седмица и отбеляза, че министерството ще предприеме мерки, за да гарантира, че всички учители са ваксинирани.

Само през миналата седмица бяха приложени над 7,3 милиона дози от коронавирусните ваксини, включително първата, втората и третата доза.

Според данни на Министерството на здравеопазването към днешна дата над 41 милиона души са получили първата доза, докато над 33 милиона души са били напълно ваксинирани, което е над 38 на сто от населението. Почти 7 милиона души са получили третата си доза.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Всички, които 1989 г. избягаха със семействата си

Всички, които 1989 г. избягаха със семействата си

17.08.2021 | 08:58

СЕГА ДА МУ МИСЛЯТ! Но вече е късно.

Отговори
4 1
Горките комшии, ще станат на решето

Горките комшии, ще станат на решето

17.08.2021 | 08:44

А то и Оливър Стоун, режисьорът, отиде в Москва да му сложат Спутник, показаха го, похвали се, пък после у дома си сложил и Пфайзър.

Отговори
5 1
Комшия:

Комшия:

17.08.2021 | 10:36

Ти ли му сложи "Файзера" като се върна?

Отговори
0 0
РНК бозите

РНК бозите

17.08.2021 | 08:33

Не само, че са най-опасни, ами и никаква работа не вършат.

Отговори
9 2
ваксините

ваксините

17.08.2021 | 09:11

Вършат тази работа за която са създадени,да разпространяват вируса и да вкарват графенови наночастици ,чрез които ще светим на монитора.

Отговори
4 4
до горените

до горените

17.08.2021 | 11:32

откачалки мръсни конспиративни да пукнете дано

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?