Следвайте ни

Четирима загинаха в опустошителните пожари в Южна Турция

viber icon

Турция е успяла да постави под контрол най-малко 57 от горските пожари, бушуващи в цялата страна, заяви висш служител днес. 


Усилията за овладяване на пламъците продължават с 4000 души персонал, три самолета, девет безпилотни летателни апарата, един безпилотен хеликоптер, 38 хеликоптера, 55 тежкотоварни превозни средства и 680 водоноски, каза министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли в средиземноморския град Анталия.


Външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу също присъстваха на пресконференцията, за да споделят най-новите данни за горските пожари от последните няколко дни в различни части на страната.


Горските пожари избухнаха в осем южни турски провинции.


Говорейки за пожарите в Мугла, Пакдемирли каза, че в Мармарис пожара е овладян и "Той не застрашава населените места, има огън, който се движи към морето", каза той.


Той също така подчерта, че официалното разследване на причините за пожарите продължава.


"Съдебните и правоприлагащите органи продължават разследването на причините за пожарите. Изявление ще бъде направено, след като бъдат разкрити важни констатации", каза той. 


Има сериозни опасения за умишлени палежи. Позовавайки се на широко разпространени спекулации в социалните медии, Пакдемирли също призова обществеността да не разчита на непотвърдена информация от неофициални източници.


За да помогне за оздравяването на околната среда след потушаването на пожара, той добави, че ще бъдат засадени нови гори които да заменят овъглените, като работата по залесяването ще започне в края на октомври и началото на ноември.


Усилията за гасене на пламъците продължават в региона заедно с оценките на щетите, каза Чавушоглу пред репортери.


"От утре ще започнем частични плащания на нашите граждани, чиито щети са установени", каза външният министър.


„Трима наши граждани са загинали в Анталия и един в Мугла“, добави той.


Той подчерта, че трансферът на общо 23,5 милиона турски лири (около 2,8 милиона долара) е започнал от различни институции и министерства за спешните нужди пслед пожарите в област Манавгат в Анталия.


Той подчерта, че екипите са открили, че 42 района са били засегнати от пламъците и че 27 са били евакуирани, докато 15 също са били частично засегнати от пожарите в Манавгат.


Министърът на околната среда и урбанизацията Курум каза, че според първоначалните констатации са установени общо 2300 сгради, засегнати от пожара в квартал Манавгат


Лидерите на много държави изказват съболезнования на Турция във връзка с масивни горски пожари. Длъжностни лица от Азербайджан, Украйна и турската част на Кипър изразиха съболезнованията си към Турция вчера заради масивните горски пожари.


Външният министър на Гърция Никос Дендиас разговаря по телефона с турския си колега и пожела бързо възстановяване на страната и каза на Чавушоглу, че са готови да помогнат, ако е необходимо.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?