2374
Следвайте ни

Честито! Отбелязваме Международния ден на студентите

viber icon

От 17-ти ноември 1941 г. се отбелязва официално Международният ден на студентите.

Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където е извършено първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г.

 
На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. В чест на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Ръководствата на различни университети от цял свят честват този ден и в знак на уважение към чуждестранните студенти в тези университети.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

!!!

!!!

17.11.2021 | 08:10

Да е светла паметта на Ян Оплетал и неговите колеги антинационалсоциалисти! Някой сеща ли се защо уродливият и престъпен комунистически режим у нас не честваше този ден, а си избра 8 декември за празник на студентите?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?