2374
Следвайте ни

Честит празник, момчета! Днес е Денят на мъжете

viber icon

Приблизително 99.9% от тях не знаят това и не ги вълнува – и в останалите 364 дни от годината светът е техен.

Ето няколко любопитни факта за мъжете:

Мъжете на земята са с 57 милиона повече от жените по данни на световната статистика от 2010 година. Има обаче държави като Русия, например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените.

В дадена популация се раждат повече мъже – 51% срещу 49% за жените, но към 20-та година на връстниците, мъжете се изравняват с жените.

След голяма война се раждат повече момчета. И днес не е обяснено от учените как външни обстоятелства влияят на генетичните механизми за определяне пола на ембриона.

В Англия от 17 век на 5 ноември започва да се празнува т.н. Ден на Гай, който се отнася към едно особено историческо събитие. На 5 ноември 1605 г. е осуетен опит за атентат срещу Камарата на лордовете и краля на Англия и Шотландия Джеймс I. Заловеният в подземията под Парламента офицер Гай Фокс не е сред водачите на заговора, но името му става нарицателно за събитието. Той е изтезаван жестоко, за да издаде заговорниците - католици. Всички арестувани са измъчвани и убити по особено жестоки начини. Не след дълго, в Англия датата на избавлението на крал Джеймс Първи става народен празник, а после се превръща в ден на Guy Fawkes. По късно името Guy става нарицателно за нещастен човек, а най-накрая трайно усяда в английския език като обръщение към момче.

Дали заради това, или по други съображения, президентът Михаил Горбачов го предлага за Празник на мъжете през 2000 година и учредява награда за най-достоен мъж. Но празникът остава малко известен и до днес.

Известният дон Хуан на мистика Карлос Кастанеда казва “в един момент мъжете сме се изхитрили и сме взели властта”. От този неуточнен момент, та и до днес, мъжете преобладават във всички властови позиции, в мениджмънта, притежанието и управлението на големи капитали. Те се радват на около 40% по-високи заплати за една и съща работна позиция. Мъжете обичат да обясняват този дисбаланс с по-големи заложби у техния пол.

Само до преди по-малко от 100 години, нито една жена в света не е имала право да гласува, като в някои държави още е така. В цивилизована Швейцария едва през 1973 година мъжете с гласуване позволяват на своите половинки да станат избирателки. И днес мъжете имат  предимство в приема в някои образователни институции и в заемането на обществени длъжности. А това със сигурност е утвърждавало лидерската позиция на мъжете в света. Дори и сега, когато все пак има жени, които са начело на държавите, техният брой е незначителен спрямо този на мъжете водачи. И това се отнася не само за държавите, но и парламентите, за бизнес компаниите, за кметските позиции в населените места и т.н. В много „тайни общества” и клубове в демократична Европа жени не са допускани.

В граматиката дори се е наложило използването на мъжки род при заемане на длъжности – в професиите, в политиката, дори когато зад поста стои жена.

В някои държави Денят на мъжа се чества на 19 ноември, затова в информационните източници царува пълно объркване за тази дата.

Все пак, на тези които празнуват или с приятна изненада научават, честит празник!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?