Следвайте ни

Честит празник, мъже!

viber icon

Днес отбелязваме Световния ден на мъжете. За първи път в България Денят на мъжа се празнува през 2011 г.

Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. като компенсация за дамския празник 8 март. Горбачов дори създава приз - копие на "Мислителят" на Роден, връчван на доказали се мъже в икономика, бизнес, политика, изкуство.

Мъжете на земята са с 57 милиона повече от жените според световната статистика.

Мъжете в България са 3,36 млн. - 48.5% от населението в края на 2019 г., според НСИ.  Живородените момчета са повече от момичетата, но продължителността на живота на мъжете е по-кратка средностатистически.

И днес мъжете преобладават във всички властови позиции, в мениджмънта, притежанието и управлението на големи капитали. Те се радват на около 40% по-високи заплати за една и съща работна позиция. 

В Англия от 17. век на 5 ноември се празнува т.нар. Ден на Гай, свързан с осуетен атентат през 1605 г. срещу Камарата на лордовете и краля на Англия и Шотландия Джеймс I. Името на заловения в подземията под парламента офицер Гай Фокс става нарицателно за събитието, а по-късно името Guy усяда в английския език като обръщение към момче.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?