Следвайте ни

Чешкият здравен министър няма да се оттегли доброволно

viber icon

Чешкият министър на здравеопазването Роман Примула каза, че няма намерение доброволно да се оттегли, за което го призова премиерът Андрей Бабиш във връзка с разкрития на местни медии, че е нарушил строгите ограничения заради коронавируса, предаде ТАСС.

"С цялата си отговорност заявявам, че не съм нарушил нищо. Затова нямам намерение да подавам оставка. В компетенциите на премиера, разбира се, е да възможността да ме отстрани от длъжност", каза пред журналисти Примула.

Чешкият здравен министър се оказа в центъра на скандал, след като вестник "Блеск" публикува снимки, на които той излиза от един от най-скъпите ресторанти в столицата Прага и влиза в кола без предпазна маска в нарушение на правилата, въведени по негова собствена инициатива.

Според изданието, Примула е провел среща в ресторант, който би трябвало да е затворен съгласно правителствените мерки за борба с коронавируса. В Чехия е в сила временна забрана за работа на заведенията за обществено хранене, отбелязва ТАСС.

Здравният министър категорично опроверга твърденията на вестника. Примула заяви, че е минал през помещенията на ресторанта, който не работел, към прилежаща историческа сграда, тъй като за нея няма друг вход.


Там той провел работна среща с директора на една от чешките болници, на която обсъдили проблемите на борбата с коронавируса. Тази среща била организирана от Ярослав Фалтинек, първи заместник-председател на политическото движение "Действие на недоволните граждани" (АНО), което е оглавявано от Бабиш.

Примула каза, че единственото нарушение на действащите ограничения от негова страна е, че след завършването на работната среща "няколко секунди е бил без предпазна маска" в присъствието на шофьора си. Той увери, че си е сложил маската веднага щом седнал в кола.

Чешкият премиер възнамерява да обсъди с президента Милош Земан въпроса за оставката на здравния министър. Според местни медии държавният глава едва ли ще се съгласи да я приеме.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?