Следвайте ни

Чешкият президент с втора версия за шпионския скандал с Русия

viber icon


Президентът на Чехия Милош Земан посочи две версии за експлозията в склада за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г.


В извънредно телевизионно обръщение той заяви, че до инцидента може да се е стигнало или заради невнимателно боравене с боеприпаси, или заради дейността на чуждестранни спецслужби. 

За това свидетелствали данните, съдържащи се в докладите на контраразузнаването.

„Отнасям се сериозно и към двете версии и искам да бъдат проучени внимателно“, заяви той.

Земан призова да се изчакат резултатите от разследването на инцидента, преди да се правят окончателни изводи за причините му.
По думите му, по делото все още има много „бели петна”.

Той добави, че се доверява напълно на полицията, прокуратурата и хората, които работят по разследването на взривовете.

Президентът каза още, че в продължение на 6 години в докладите за инцидента не е присъствала информация за „руски агенти“.

„Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва, че няма доказателства и свидетелски показания, че тези двама агенти са били във Върбетице. Когато помещенията на втория склад бяха проверени непосредствено преди експлозията, там не е било открито взривно устройство", каза още Земан.

В същото време, според него, от това не следва, че подозрението не е било сериозно. "Нито една суверенна държава не може да позволи на двама агенти на чужда държава да извършат терористична атака на нейна територия, която причини смъртта на двама чешки граждани и милиарди щети", каза той.

На 17 април министър-председателят на страната Андрей Бабиш обяви, че властите подозират руските специални служби в участие в експлозията в склада за боеприпаси във Върбетице през 2014 г. Малко по-късно през деня Чехия обяви решението си да експулсира 18 руски дипломати от страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

войнолюбци

войнолюбци

25.04.2021 | 18:00

НАТО умишлено нагнетява отношенията си с Русия, защото се готви за война. Не слаучайно В Черно море постоянно има натовски кораби. Планът на Украйна да започне бойни действия срещу сепаратистите (въпреки че това са си техни граждани) щеше да послужи като провокация Русия да се намеси.

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?