4020

Червеният полумесец загуби връзка с екипа си в Газа, тъй като комуникациите са прекъснати

Резолюция на ООН призовава за незабавно хуманитарно примирие

Турският червен полумесец изгуби връзка в събота с персонала си в ивицата Газа, тъй като телекомуникациите бяха прекъснати в обсадения анклав, предаде Анадолската агенция (АА).

„Тази вечер @PalestineRCS (Общество на Червения полумесец на Палестина) загуби комуникация със своя център за хуманитарни операции и ние загубихме контакт с нашия местен персонал в Газа“, пише хуманитарната организация в X.

В съобщението се подчертава, че ситуацията продължава да се влошава въпреки резолюцията, одобрена в петък от Общото събрание на ООН, която призовава за незабавно хуманитарно примирие.

Изразявайки изключителна загриженост за безопасността на своя персонал и способността му да посреща спешни нужди, организацията призова за хуманитарно прекратяване на огъня.

„Цивилните, хуманитарните работници, здравните специалисти и съоръженията трябва да бъдат защитени!“, се казва в него.

Според източници в палестинското министерство на комуникациите и информационните технологии е имало внезапно спиране на услугите в ивицата Газа по все още неизвестни причини.

Междувременно Палестинското общество на Червения полумесец заяви в петък, че е "напълно" изгубило връзка с оперативната зала в ивицата Газа и с всички членове на екипажа, работещи там.

Той изрази дълбока загриженост относно „осигуряването на линейки с услуги в ивицата Газа, особено след като прекъсването засяга централните комуникационни услуги и възпрепятства пристигането на линейки до ранените“.

С подкрепата на 120 държави Общото събрание на ООН одобри резолюцията, която призовава за незабавно "трайно и устойчиво хуманитарно примирие" в Газа.

Резолюцията е необвързваща и бе разкритикувана от Израел и от САЩ, които осъдиха това, че в текста не се споменава Хамас. Тя бе приета под аплодисменти и събра 120 гласа "за", 14 "против" и 45 "въздържали се", сред които и България, от 193 членове на ООН.

Резолюцията бе предложена в този си вид от близо 50 страни, включително Турция, Палестина, Египет, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Руската федерация и Франция подкрепиха документа. САЩ, Израел, Унгария, Австрия, Чехия и Хърватия са гласували против примирието.

Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че ООН е загубила своята легитимност след приемането на резолюцията за Близкия изток в Общото събрание.

Израелският външен министър Ели Коен каза, че страната му отхвърля резолюцията "категорично".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ердоган какво чакаш

Ердоган какво чакаш

28.10.2023 | 16:35

Отговори както се полага на удара на Израел над Палестина.

Отговори
1 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?