2374

Червеният кръст: Историята ще гледа с ужас на това, което се случва в момента в Мариупол

Призова всички страни да поставят хуманитарните императиви на първо място

"Призоваваме всички страни, участващи в бойните действия, да поставят хуманитарните императиви на първо място", заяви Петер Маурер, председател на Международния комитет на Червения кръст.

"Хората в Мариупол преживяха седмици наред кошмар между живота и смъртта. Това трябва да спре сега. Тяхната безопасност и достъпът им до храна, вода и подслон трябва да бъдат гарантирани”, каза Маурер.

Пенсионери и деца, както и служители на МКЧК, се подслоняват в неотопляеми мазета в Мариупол, където в центъра на града има неприбрани трупове, се казва в изявление на МКЧК. Човешкото страдание в пристанищния град се определя като гигантско.

Червеният кръст призова незабавно да бъде приложено конкретно, точно и изпълнимо споразумение, за да могат цивилните да достигнат до безопасно място, и призова военните сили да спазват прекратяването на огъня и да дадат на жителите време да напуснат града.

Организацията призова и двете страни да спазват международното хуманитарно право и да не атакуват цивилна инфраструктура, болници или медицински персонал.

"Историята ще гледа с ужас на това, което се случва в момента в Мариупол, ако страните не постигнат споразумение възможно най-бързо", завършва изявлението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Зверствата на руския агресор: 18++

Зверствата на руския агресор: 18++

14.03.2022 | 08:09

Российские военные практически в упор расстреляли машину с пенсионерами на выезде из поселка Макаров в Киевской области. Оба пассажира, которым было больше 70 лет, погибли на месте. На машине был знак, что за рулем находится человек с инвалидностью. https://www.currenttime.tv/a/31743408.html

Отговори
1 0
От последния час

От последния час

14.03.2022 | 06:42

Утре в Рим ще има среща САЩ-Китай. Джейк Съливан ще се срещне със отговорника по външните работи на ЦК на ККП. Същевременно Съливан е заявил в ефира на СНН, че САЩ са предали на Китай, че няма да допуснат Китай да компенсира Русия за санкциите. На фона на изявлението на МВФ, че очакват срив във руската икономика и дефолт, явно процесите в икономиката се движат по-бързо и има очаквания за рухването ѝ. На този фон от Кремъл идват все повече съобщения за “сближавне на позициите” при мирните преговори, което говори, че в Москва бързат да приключат войната и подготвят пропагандно нейния “успешен край” за вътрешна употреба.

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?