46
Следвайте ни

Червена сфера краси входа на хипермодерния културен център "Ататюрк" в Таксим

viber icon

Културният център „Ататюрк“ (АКМ) на емблематичния площад „Таксим“ в Истанбул отброява дните до откриването си, докато се подготвя да посрещне пърните си гости на 29 октомври, 98-ата годишнина от Деня на републиката.

Изграждането на центъра, чиято основа бе положена от президента Реджеп Тайип Ердоган на 10 февруари 2019 г., приключи този месец. Проектът се ръководи от архитект Мурат Табанлъоглу.


Огромна зрелищна сфера, разположена на входа на АКМ, е направена с помощта на 15 000 специални ръчно изработени червени керамични плочки.


Центърът е обзаведен със система за озеленен покрив, демонстрираща екологичния му подход. Той е проектиран да увеличи максимално дневната светлина.


В новия комплекс AKM се помещава голяма оперна зала, разположена на приблизително 4500 квадратни метра от фоайето, с капацитет от 2040 души. Площта на ямата на сцената на залата е достатъчно голяма, за да побере оркестър от 118 души.

Сценичната механика и системи използват водещите световни технологии. Сцената с дълбочина 65 метра има четири асансьора за основна сцена и 13 компенсаторни асансьора по страните и зад кулисите, на които ще бъдат поставени четири движещи се платформи. Освен това на главната сцена има една въртяща се платформа.

Всички зали на AKM са оборудвани с най-висококачествени материали за акустични, звукови, светлинни и визуални системи.

Междувременно центърът съхранява същността на стената на керамичния художник Сади Дирен от оригиналния AKM, тъй като тя е внимателно пресъздадена.


В центъра се помещават сцени, задкулисни стаи, фоайета, работилници и складови площи, зали за балетни практики, кабинети за солисти и оркестри, звукозаписни студия и зали за репетиции, художествени галерии, изложбени зали и кафенета.


Центърът също така е домакин на художествена галерия, кино, ресторант, кафене, кафе-книжарница, детски арт център, музикална платформа, библиотека, дизайнерски магазин и многофункционална зала.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?