Следвайте ни

Черноморски вариант на коронавируса - възможно ли е това?

viber icon


Експерти в Турция се опитват да открият причината за многократно повечето случай на COVID-19 в черноморските райони в сравнение с другите области на страната. 


Учени поискаха генетичен мониторинг за наблюдение и откриване на причината за бързото разпространение на вируса в региона,  отбелязвайки, че Covid-19 вече има много варианти като най-значителните са английският, бразилският и южноафриканският, и евентуалното наличие на нова мутация може да представлява риск, въпреки че очакването за мутация, специфична за Черноморския район, засега е ниско.


Д-р  Фарук Айдън, ръководител на катедра по медицинска микробиология към Медицинския факултет на Черноморския университет в Трабзон, каза, че големият брой случаи в региона трябва да бъдат разследвани. В момента там се наблюдава около 4 пъти по-голямо разпространение от средното за Турция за последните две седмици. 


Според Айдън „трябва да се направи генетичен анализ на мутациите, за да се последват. Ситуацията не трябва да се оставя на произвола на съдбата. Ние изолирахме вируса тук и го изпратихме в националната лабораторията в Анкара. Тези анализи се правят там.  Ако има допълнителна ситуация, това ще бъде съобщено от нашия министър на здравеопазването."


Айдън допълни: "Вирусът трябва да се размножава, за да мутира. Това е грешка при генетична промяна и вероятността тази грешка да се осъществи съществува, когато вируса се възпроизвежда", каза той.


Турският министър на здравеопазването Koджa сподели седмичните статистически данни за броя на случаите на COVID-19 на 100 хиляди души.  Въпреки че не се наблюдава значително увеличение в 3 големи града, то се наблюдава ново увеличение на случаите в региона на Черно море.
 
Докато 68,23 случая са диагностицирани на 100 хиляди в Истанбул (60 миналата седмица), този брой е 35,29 в Анкара и 42,67 в Измир.


Данните показват, че е нараснал броят на случаите в Черноморския регион в сравнение с миналата седмица. Там повечето провинции има над 200 случай за 100 хил. души. 


В туит министърът на здравеопазването Коджа заяви: "Има забележимо увеличение в някои от нашите провинции по отношение на броя на случаите на 100 хиляди души за една седмица. Тези дни, когато говорим за нормализация, трябва да спазваме мерките по-стриктно, за да можем да се върнем към нормалния живот по-бързо."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай