Следвайте ни

Чернобил: 35 години от най-тежката авария в историята на човечеството

viber icon

На днешния ден се навършват 35 години от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна.

На 26 април 1986 г. в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна експлозия, предизвикала изхвърляне на огромно количество радиоактивни вещества в атмосферата. Според различни данни на експерти, вписани в официалните доклади, засегнатият район е около 160 хил. квадратни километра.

Зоните, които са най-силно засегнати от радиацията, са разделени на четири. Първата е т. нар. забранена зона, поставена под ръководството на въоръжените сили на тогавашния Съветски съюз. Тя обхваща радиус от около 30 км от атомната централа, а местното население подлежи на евакуация. Следват зоните за преселване, където замърсяването също е значително, зона на пребиваване с право на преселване и зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус.

Градовете Припят и Чернобил са изцяло евакуирани.

Пряко засегнати от аварията са повече от 2 млн. души, а стотици са починалите от ударните дози радиация, които са получили. Сред тях са пожарникарите, първи дошли на мястото на инцидента и т. нар. ликвидатори, които са рискували живота си в опит да отстранят и минимизират последиците. Действителната щета обаче няма как да бъде оценена, тъй като няма как да бъде оценено и вредното въздействие и последиците за последващите поколения.

В България населението също е сериозно пострадалите от радиацията, отчитат експерти. Основната причина за това са властите от тогавашния комунистически режим, които не информират своевременно за възникналия проблем, а оттам и не са предприети всички действия за защита на населението. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

АЭЦ имени В.И.Ленина, а не "Чернобил"!

АЭЦ имени В.И.Ленина, а не "Чернобил"!

26.04.2021 | 09:34

Гръмналата атомна централа в Чернобил си има име АЭЦ имени В.И.Ленина. Това, че нашите журналя упорито отказват да споменат името на най-известния сифилистик на планетата, който балсамиран лежи все още до стените на Красная площадь...е потвърждение за 112-тото унизително място по медийна свобода!

Отговори
2 0
АЭЦ имени В.И.Ленина, а не "Чернобил"!

АЭЦ имени В.И.Ленина, а не "Чернобил"!

26.04.2021 | 09:32

Днес се навършват 35 години от Ада в Чернобил - когато малоумщината на кремълската научно-техническа експериментална мисъл взриви АЭЦ имени В.И.Ленина! Да помълчим за жертвите. Поклон

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?