Следвайте ни

Черно море се превръща в океан, настъпва към сушата

Тези, които се съмняват, да си припомнят, че на дъното му лежат много потънали градове

viber icon

Черно море е сравнително младо (формира се преди 7500 години) и следователно все още е във фаза на растеж, а някои геоложки проучвания показват, че Черно море е нововъзникващ океан.

Според учените през един век Черно море нараства с 20-25 сантиметра. Това може да изглежда незначително за някои, но да не се забравя, че древни градове лежат на дъното на Черно море.

Има няколко версии за произхода на името Черно море. Една версия казва, че името идва от цвета на водите на морето, което няма научно и логично обяснение. Друга версия твърди, че първоначално турците са наричали морето Северно или Руско, а на компаса северът е бил обозначен с черно, оттук е и по-нататъшното име (Червено море е получило името си по същата причина, тъй като югът на компаса е бил обозначен с червено).

Точният произход на името Черно море е неизвестен, но според данните на американските геолози Реймънд и Питман, по-рано това е било сладководно езеро. По време на силно земетресение (5600 г. пр. н.е.), затвореното по-рано Средиземно море се слива с Черно море и то започва да се пълни със солена вода. Нивото на Черно море се покачило с 140 метра, образувайки Черно и Азовско море, а протокът Босфор бил водопад 200 пъти по-голям от Ниагара.

Поради факта, че образуването на Черно море (увеличение на обема с един и половина пъти) довело до бързото наводняване на крайбрежната зона, това събитие често се приписва на мита, който преобладава в много култури за глобално наводнение и дори изразява мнението, че в история за потъването на Атлантида говорим наводнение на крайбрежната зона на Черно море, което предизвикало масово преместване на хората.

Тази теория се подкрепя от радиовъглеродните проучвания на мариолога Белард (който открива Титаник преди време), който стигна до извода, че преди 7500 години Черно море е било абсолютно прясно.

Максималната дълбочина на Черно море е 2210 метра, но на дълбочина под 150-200 метра няма живот, тъй като водата е пренаситена с сероводород и метан, което понякога причинява истински пожар в морето. Според една версия сероводородът се е образувал в такъв брой поради разпадащите се останки на морски обитатели, които масово загиват по време на сливането на Средиземно и Черно море, пише pochivka.blitz.bg .

 

Коментари (2)

Неграмотников

Неграмотников

02.07.2020 | 22:11

С 140 метра / с сероводород ! Браво журналя грамотни !

Отговори
0 1
зрител

зрител

30.06.2020 | 19:53

Атлантида е била на брега на Черно море и гражданите ми били българоманите! Техен крал е бил Тиквоч Ченоморомутрестия! Който на младини е бил пожарникар в двореца на Нептун и после негов телохранител. Скоро и Овчаров ще го пише в новата си книга!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?