46
Следвайте ни

Черни облаци над бившия канцлер Себастиан Курц

viber icon

Националният съвет на Австрия на заседание в четвъртък е одобрил решението да се лиши бившият австрийски канцлер и лидер на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц от парламентарен имунитет, за да се завърши антикорупционно разследване по подозрение в съучастие в подкуп. Решението беше взето единодушно, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

 На 16 ноември специална парламентарна комисия даде зелена светлина за отнемане на имунитета на Курц. Депутатите трябваше технически да одобрят това решение.

 Самият Курц във вторник приветства този ход и каза, че не се смята за виновен за незаконни дейности. Според бившия канцлер невинността му вече е потвърдена от независима правна експертиза. Той изрази увереност, че ще докаже своята теза.

През октомври антикорупционната прокуратура изпрати искане до Националния съвет (долната камара на парламента) на Австрия с цел снемане на парламентарния имунитет на Курц.

Политикът се отказа от поста канцлер на Австрия заради продължаващото разследване срещу него по подозрение в съучастие в подкуп и злоупотреба с доверие. Разследването смята, че той е участвал в предполагаемо бюджетно финансиране на пристрастни проучвания на общественото мнение и информационни материали, изготвени в полза на неговата политическа партия. Курц остана лидер на АНП и пое председателството на нейната фракция в Националния съвет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Австрийския курц се целуваше с тиквата Борисов

Австрийския курц се целуваше с тиквата Борисов

18.11.2021 | 22:29

Бай Ставри ги чака и двамата да се целуват при него в затвора където им е мястото

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?