Следвайте ни

Черната смърт пак е тук: Двама с чума в Китай

viber icon

Двама чумави китайци са били приети в пекинска болница, предаде Си Ен Ен.

Пациентите са били инфектирани с Yersinia pestis - микроорганизъм, смятан за причинител на епидемията, наречена Черната смърт. Състоянието на хората е било стабилно, защото са били лекувани с антибиотици. Властите в най-многолюдната държава в света са заявили, че са били предприети всички възможни мерки за предотвратяване на разпространението на заразата.

Това е бил вторият случай на хора, инфектирани с този вид чума в региона за 2019 г. През май двама граждани на Монголия са загинали от вируса. Те са се инфектирали след консумация на сурово месо от местен вид гризач.

Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала от 2010 до 2015 г. над 3000 случаи на хора, заразени с Черната смърт. За повече от 500 души инфекцията е била със смъртен изход. Според статистиката най-рисковите страни са били Демократична република Конго, Мадагаскар и Перу. През същия период са били регистрирани два фатални случая в САЩ, посочи още американската медия.

Черната смърт се е разпространила от Кримския полуостров в Европа. Нейни преносители са били корабни плъхове. Епидемията, засегнала дори Исландия, от 1346 до 1353 г. е убила около 20 млн. души на Стария континент. Приблизително толкова жертви е взела и Първата световна война (1914-1918 г.).

Източник: novini.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?