Следвайте ни

Черна трагедия! Почина Спаска Митрова

viber icon

Спаска Митрова, която се бори години наред за правата над дъщеря си Сузана, издъхна снощи.

Младата жена е починала в Република Северна Македония, пише Lupa.bg. Борбата за родителски права изтощила до краен предел борбената жена и уви тя била повалена от тежко заболяване, което не могла да пребори.

До последния си ден Спаска е живяла заедно с дъщеричката си Сузана, която е на 14 години. Известно време Спаска живя в Банско.

Митрова, която има и българско гражданство, дълги години води съдебни битки срещу бившия си съпруг в Северна Македония и в Страсбург, за да вземе детето си при себе си. С проблема й се занима и българският премиер Бойко Борисов.

Първоначално Спаска Митрова загуби съдебния процес за родителски права над малката си дъщеричка Сузана, когато детето бе на 2 години. Съдът в Гевгели реши момиченцето да остане при бившия й съпруг - сърбинът Воислав Савич. Македонските магистрати осъдиха Митрова да плаща месечно на съпруга си по 40 евро. 

Министерството на външните работи (МВнР) с дълбока загриженост констатира, че на първа инстанция процесът по родителските права, който се води срещу българската гражданка Спаска Митрова в Република Македония, не е бил прозрачен, заявиха тогава от българското ведомство.„Процесът бе проведен в условията на силно негативна обществена атмосфера, част от която бяха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на Митрова с детето й", пишеше в позицията. „Не приемаме последователното недопускане на представител на българското посолство в Скопие при гледането на делото предвид извънредно големия обществен интерес и в двете държави", заявиха тогава от МВнР.

Драмата с българската гражданка Спаска Митрова продължи няколко години. Тя лежа в затвора в Идризово три месеца през 2009 г. Наказанието на Митрова бе наложено по бракоразводен процес, тъй като не спазила указанието на съда да предоставя на мъжа си стая в къщата на родителите й, където той да посещава дъщеричката им Сузана.

В крайна сметка през 2011 г. Върховният апелативен съд в Македония реши окончателно, че родителските права принадлежат на Митрова и детето й бе върнато.

Опелото ще бъде днес от 12:00 ч. на старите български гробища в Северна Македония. Тя ще бъде погребана близо до гроба на войводата Леонид Янков. Засега не е ясно кой ще се грижи за непълнолетната й дъщеря.

Коментари (3)

Някой

Някой

29.06.2020 | 14:17

В Марица или сте слаботокови или наистина пишете глупости. Живяла с нея а се борила за правата, и чак не могла да преживее. Кой изобщо чете писанията ви.

Отговори
3 1
Запознат

Запознат

29.06.2020 | 14:44

Не коментирайте, когато не сте запознати! Не знам още какви главоболии се очакват за семейството, но факта, че Спаска си отиде е на лице...Мир на душата й и Бог да я прости!

Отговори
4 0
Канар

Канар

29.06.2020 | 14:52

Глупак това дело беше на българка от Македония, която беше репресирана от тамошните власти само за това че има бг. самосъзнание. Това беше победа на българската държава и да 3 години детето и беше отнето, я тя тикната в затвора.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?