Следвайте ни

Черна събота в Австрия - загинали и ранени от лавини

Черна събота в Алпите - общо двама души загинаха, а поне петима са ранени при няколко лавини. Пет души бяха затрупани при общо три лавини, които паднаха на границата между Германия и Австрия. Инцидентът стана в ски зоната на баварския град Швангау, но лавините са паднали по южните склонове отвъд границата с Австрия, в голяма близост до местния хотел "Амервалд". Петима души са открити, като един от тях е мъртъв, а един е в тежко състояние, предава Канал 3. 

Търсенето продължава и днес, тъй като все още се засичат сигнали на лавинни предаватели изпод снежната маса. Спасителната акция е изключително трудна, тъй като подстъпите към местността, където са били затрупани хората, е недостъпна заради нова лавинна опасност. Около 70 спасители са разпръснати с 6 хеликоптера в самия район, където са паднали лавините.

Още един човек е загинал край градчето Кютай в Тирол. В зона, популярни за екстремните скиори 27-годишен чешки фрирайдър е повлечен от лавина, докато се опитвал да се изкачи и да се спусне от високия 2988 м връх Цволферкогел. Сигналът бил подаден от негов спътник. Търсенето било затруднено, тъй като двамата чехи не носели лавинни уреди. Впоследствие затрупаният скиор бил открит от спасително куче.

Още една лавина край Хинтерукс, отново в Австрия, обаче завърши с щастлив край. 32-годишен германец беше влачен от лавина на около 2700 метра надморска височина. Той обаче успял да задейства лавинната си възглавница и впоследствие открит невредим от спасителните екипи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?