Следвайте ни

Черен рекорд на починали от COVID-19 в Турция

Прехвърлят пациенти в болници на региони с по-малко заразени

viber icon

Турция съобщи за 318 смъртни случая, потвърдени за 24 часа. Това е най-високият дневен брой смъртни случаи от COVID-19 от началото на пандемията според данните на здравното министерство. 

Общо жертвите на пандемията станаха общо 35 926 в страната. 

Министерството на здравеопазването съобщи и за 55 802 нови потвърдени случая в Турция, което е малко по-малко от последните дни. 

Седмични данни, публикувани  вчера, показват, че северозападната провинция Чанаккале е с най-висок процент на инфекция в Турция - 963 случая на 100 хил. Мегаполиса Истанбул е с 920 на 100 хил. души, спрямо 804 случая предишната седмица. 

Данните показват, че средиземноморските и южните егейски курортни райони са с по контролирана заболяемост, около 250 на 100 хил. Източната и югоизточната част на страната имат най-малък брой случаи, като в Шърнак има само 47 на 100 хил. души. 

В Турция се наблюдава нарастване на броя на случаите на COVID-19 и смъртните случаи, тъй като правителството облекчи ограниченията за контрол на вирусите в началото на март. Тогава ежедневно потвърдените случаи бяха средно под 10 000, но в последните дни тази цифра надмина 63 000 души. Правителството обяви като причина за нарастващите цифри новите варианти на коронавирус.

На 13 април бяха въведени нови по-строги мерки: удължен вечерен полицейски час от 19 до 5 ч. в делнични дни, и тридневен комендантски час през уикенда, връщане към онлайн обучение на учениците и забрана за неналежащи междуградски пътувания.

Президентът Ердоган обяви затварянето на ресторанти и кафенета по време на свещения мюсюлмански месец Рамадан.

През последните две седмици пандемията препълни отделенията за спешна помощ в страната. В Истанбул специалисти алармират, че няма места в болниците. Започна прехвърляне на пациенти в здравни заведения в региони, където има по-слаба заболеваемост. 

Д-р Исмаил Джинел, ръководител на турската Асоциация за интензивно лечение каза пред в-к Хюрийет, че при последната вълна, за разлика от преди, пациентите постъпващи в спешна помощ, са по-млади и с повече увреждания. Наблюдава се тенденция към нарастване на критично болните, каза Джинел. 

Ердоган заяви в събота, че Турция, която има население от близо 84 милиона, е приложила до момента 20 милиона дози ваксини COVID-19., като 9,4 на сто от населението са имунизирани вече и с втора доза. 
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Gele ot Kuchuka

Gele ot Kuchuka

19.04.2021 | 11:44

Zakrivai gadnata sgan.

Отговори
0 0
Anatema

Anatema

19.04.2021 | 20:56

F U C K YOU P E D A L DOLEN !

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?