49

Черен петък в Турция! Хиляди иранци атакуват магазините

Хиляди иранци се стекоха в източната турска провинция Ван, за да се възползват от отстъпките на фона на „легендарния черен петък “. Дните за пазаруване започнаха на 26 ноември и ще продължат и тази седмица в Турция.

DHA

Петъчният наплив зарадва турските хотелиери, тъй като степента на заетост на хотелите достигна 100 процента от около 30 процента по-рано този месец, заяви Юнус Юксел, ръководител на Асоциацията на хотелиерите и туризма във Ван, пред агенция Демирорен.

DHA

Ирански туристи изпълниха града, за да се възползват от намаленията на известни марки. Те пазаруват през деня и се наслаждават на нощния живот в местата за забавление в района.

Юксел припомни: „В началото на ноември заетостта на хотелите беше значително по-ниска, но сега туристите започнаха да идват за тридневна почивка и за пазаруване.

DHA

„Всеки ден има поне около 4000 туристи, преминаващи границата. Повече от 10 000 посетители дойдоха във Ван само през този уикенд“, добави той.

Ван не приема туристи само сезонно, това е град, който има капацитета да посреща гости целогодишно, посочи още Юксел.

DHA

Някои туристи, дошли във Ван за "черния петък", заявиха, че обичат града и местните хора и идват редовно.

„Идваме всеки месец, но този път беше за „невероятния петък“. За нас е много полезно, тъй като тук облеклото е евтино, а у нас всичко е супер скъпо. Прекарваме си приятно и се забавляваме вечер“, сподели иранец. Той подчерта, че на границата редовно има огромна тълпа.

DHA

Турция посрещна около 1,2 милиона иранци през 2012 г., а броят на посетителите от съседната страна се увеличи през следващите години, за да достигне рекордните 2,5 милиона души през 2017 г.

Въпреки това през 2020 г., заради пандемията от COVID-19, само 385 000 иранци са дошли в Турция. Но броят на посетителите от Иран се покачи до 1,15 милиона миналата година.

Според статистиката иранците, само във Ван, са похарчили през 2018 г. около 231 милиона турски лири ($12 милиона), докато сумата, похарчена на човек, е била около 1200 лири ($65).

DHA

Повечето ирански туристи пътуват до Турция през март по време на техния 13-дневен празник Невруз, който е персийската Нова година и празнува идването на пролетта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?