Следвайте ни

Челен опит: Забраниха на тийнейджърите в Турция да карат е-скутери

viber icon

Минималната възраст на хората които ще могат да използват електрически скутери в Турция, вече се предвижда да бъде най-малко 15 години. Това гласи проект на закон, представен от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в турския парламент. 


„Само водачът ще може да бъде на електронния скутер, няма да бъде разрешен друг пътник“, обавиха турските медии.


Хората ще могат да карат своите електронни скутери по велосипедни пътеки, а също и по градски пътища, където ограничението на скоростта е под 50 километра. Забранява се движението по главните пътища и магистралите. 


Пандемията COVID-19 вдъхна нов живот на електрически скутери по целия свят, но многобройните наранявания и пътнотранспортни произшествия в Турция, причинени от смели потребители, принудиха правителството да установи строги разпоредби . Според новите мерки максималната скорост ще бъде 18 км в час. Потребителите на възраст над 18 години могат да карат скутери без разрешително, но тези между 15 и 18 години ще бъдат помолени да имат специалнен лиценз за мотоциклети, докато тийнейджърите под 15 години изобщо няма да могат да ги карат вече. 

Новите ограничения ще влязат в сила от началото на 2021 година. 

Над 3 милиона карат скутери в Турция, като към момента има 35 000 активни скутери.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?