71

Челен опит: Унгарци въртят педали, за да свети елхата в Будапеща

Велосипед, управляван от минувачи, захранва светлинна инсталация във формата на коледно дърво в Будапеща. Местният кмет прилага технологията, за да постигне две важни цели - хем  да запази коледния дух на гражданите, хем да спести нарастващите разходи за енергия.

Елхата светва напълно само докато някой върти много силно педалите, пише Ройтерс. Това събужда любопитството на много семейства с деца. Малчуганите спират и тестват инсталацията, въртейки педалите. Самият велосипед зарежда и батерия, която заедно със слънчевите панели захранва останалите светлини около площада в Будапеща.„Сметките за ток са се изстреляли и за гражданите, и за индустрията. Отменихме поставянето на традиционна светлинна декорация, с което спестихме около 62 хиляди долара - не само от разходи за енергия, но и от оборудване“, коментира Гергери Орси, кмет на един от районите в Будапеща. „Използвахме спестените средства за подпомагане на детски градини, социални заведения със сметките им“, добави той.

„Всяка година този площад е красиво украсен. Щяхме да сме тъжни, ако тази година не е така. Смята, че това е отличен компромис“, коментира местната жителка Нора. 

снимки от REUTERS/Marton Monus

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ко Нящу Бя

Ко Нящу Бя

30.11.2022 | 22:15

Ко Нящу е чифутската цензура Пишеш ПИДЪЛ със една буквичка И Тряскаш и пет буквички И и ПИДЪЛ вече си на чист Български ПИДЪЛ от левия туртуар

Отговори
0 1
Ко Нящу Бя

Ко Нящу Бя

30.11.2022 | 22:09

Тони чифутското гумно току що се завърна запъхтян от Унгария щото лично е бил там и е въртял пиииидалите като пиииииийшдал Ко жестоко нящу е джурналистиката Днеска си във Украйна Унгария Сирия Либия и Америката а във същото време си във Първо Второ Трето Четвърто Пето Шесто РеПеУУУУ Какво раздвоение на личността Къва телепортация за да станеш лично свидетел кък въртят пииииидалите във Унгария и във същото време час минута секунда да си във Пловдив във Първо РиПи УУУУУ и да драскаш чифутски небивалици от ПЪРВО ЧИФУТСКО ЛИЦЕ единствено ЧИСЛО като ОЧЕВАДЕЦ на събитията А на туй във целия Свят го наричат Долнооооопробна чифутска медия и пропаганда Тони Я завърти пак пиииидалите бе чифутски пииииидал

Отговори
0 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?