Следвайте ни

Челен опит! Словакия свали наполовина болните от COVID-19 с два бързи метода

viber icon

Масовото тестване за коронавирус и програмата за поставяне под карантина в Словакия през последните два уикенда са помогнали за намаляване на броя на заразените наполовина. Това съобщи премиерът на държавата Игор Матович, цитиран от "Ройтерс".

Държавата с 5,5 милиона население тества 3,6 милиона души, без малките деца и някои възрастни хора, през първата седмица на ноември, като тези с положителна проба бяха поставени под карантина.

Повтори масовото тестване на над 2 милиона души през миналия уикенд, но само в най-засегнатите райони. Броят на заразените се оказа много по-малък благодарение на наложената по-рано карантина.

Програмата се следи внимателно от други държави, които се борят с рязко покачване на случаите.

Като се вземат под внимание районите, където са направени тестове през двата уикенда, процентът на заразените падна от 1,47% през първата седмица до 0,62 на сто на тези, които са тествани през втората седмица, отбеляза Матович на пресконференция.

Второто масово тестване отчете 13 509 положителни проби, включително след допълнителни тестове сред полицейските служители, старчески домове и фирми.

"Ще влезем в тежка зима. Имаме изключително ефективен инструмент като антиген тестването, който намали процента на заразените с 58 на сто", добави министърът.

Тестването е безплатно и доброволно, но правителството налага ограничения, включително забрана, на тези, които отказват да се тестват.

Хората трябва да носят документи, които удостоверяват, че са си направили тестове и са отрицателни.
Резултатите от антиген тестовете са ясни до 15-30 минути, но не са толкова точни като стандартните PCR тестове.
В Словакия има 76 072 случая и 366 починали. Тези случаи са потвърдени с PCR тестове. По време на масовото тестване са регистрирани 57 462 случая.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?