4020

Челен опит: $10 милиарда инвестираха комшиите в слънчевата енергия за година

Турция е 12-та в света и пета в Европа по производствен капацитет

Регулаторна законова реформа, представена преди година, подхрани кампания, която предизвика милиарди долари инвестиции в слънчевата енергийна индустрия на Турция, заяви Мустафа Йълмаз, ръководител на Регулаторния орган на енергийния пазар в Турция (EPDK).

Той подчерта, че стъпките, предприети за производство на електроенергия, са опростили процеса за потребителите да използват слънчевата енергия за собствена консумация.

 

Корекциите в Регламента за нелицензирано производство на електроенергия, обявени през август 2022 г., предизвикаха огромна вълна от инвестиции в слънчева енергия, сподели Йълмаз, цитиран от агенция Ихляс Хабер (ИХА).

 

„В рамките на една година отчетохме огромен инвестиционен ръст, много над нашите очаквания, възлизащи на близо $10 милиарда“, отбеляза той.

 

„За този период са въведени в експлоатация повече от 14 000 съоръжения за производство на слънчева енергия с комбиниран капацитет над 12 000 мегавата (MW) в страната.“

 

Преди това въведените в експлоатация 2000 MW, за година са се увеличили до 13 500 MW, сподели шефът на енергийния надзор.

 

Кампанията, наречена „Произвеждайте където искате, консумирайте където искате“, дава възможност на потребителите, които не могат да намерят място за нелицензирани съоръжения за производство на слънчева енергия в райони с гъсто градско развитие или индустриални зони, да създадат съоръжения в цялата страна.

 

Корекцията позволява на потребителите да продават излишната енергия обратно в мрежата, генерирайки допълнителен доход, допълни Йълмаз.

 

Около 55% от капацитета за производство на електроенергия на Турция днес се състои от възобновяеми енергийни източници, обяви миналия месец министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.

Това прави Турция 12-та в света и пета в Европа.

Националният енергиен план, обявен миналия февруари, предвижда този дял да достигне 65% до 2035 г.

 

За да постигне това, Турция планира да пуска в експлоатация всяка година през следващите 12 години 3000 MW слънчева енергия, 1500 MW вятърна енергия и общо 5000 MW офшорна вятърна енергия, заяви Байрактар.

 

Общият инсталиран мощностен капацитет на Турция възлиза на 104 348 MW към края на март, като слънчевата енергия възлиза на около 9 820 MW, според данни на Министерството на енергетиката и природните ресурси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?