Следвайте ни

Чехия иска главата на премиера милиардер Бабиш

Над 200 000 чехи се събраха днес в Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер Андрей Бабиш, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Бабиш е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинения. Той бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това.

Над 200 000 души участваха в демонстрацията в парка "Летна", съобщи в "Туитър" чешката полиция. Протестът бе организиран в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция, свалила от власт комунистите в бивша Чехословакия.

Демонстрантите се събраха в "Летна", място на масови демонстрации, допринесли до голяма степен за падането на комунизма през 1989 г.

 

Голям антиправителствен протест се проведе в Прага в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция

Голям антиправителствен протест се проведе в Прага в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция

Снимка: AP/БТА

Движението "Милион и един моменти за демокрацията", което организира протеста, призова премиера Бабиш до 31 декември да намери решение на конфликта на интереси, като се откаже от бизнесите си и медийната си империя, или да подаде оставка.

Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че няма причина да подава оставка.

30 г. от Нежната революция

През това време президентите на Словакия и Чехия Зузана Чапутова и Милош Земан отбелязаха заедно в Братислава 30 години от Нежната революция.

Чапутова и Земан положиха венец до мемориална плоча, поставена на главната сграда на университета "Коменски", в памет на студентската демонстрация от 16 ноември 1989 г., участниците в която искаха демократични реформи в Чехословакия.

Държавните глави взеха участие и в тържествена церемония по откриването на "Чешки дом" в историческия център на словашката столица. Той ще изпълнява функциите на културен и научен център. Такава институция Чехия има в Москва, Ню Йорк и Ерусалим.

Кулминацията на тържествата по случай годишнината ще е утре в Прага. На 17 ноември преди 30 години в центъра на този град е разпръсната със сила масова студентска демонстрация. Тя дава началото на протестно движение, последвано от обща стачка, след която комунистите се оттеглят от висшите държавни постове, отбеляза ТАСС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?