965

Чеченци сменят бойците на "Вагнер" в битката за Бахмут

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин потвърди готовността си да предаде позициите в Бахмут (наричан от руснаците Артемовск) на чеченските специални части "Ахмат" в полунощ на 10 май. Рокадата ще стане в момент, когато боевете за града са в най-ожесточената си фаза, а украинските войски са изтласкани в най-западните квартали.

По-рано такова предложение за размяна отправи към Пригожин ръководителят на руската република Чечня Рамзан Кадиров.

„Благодаря на Рамзан Ахматович, че се съгласи, имайки най-вероятно възможността да получи всичко необходимо и всички необходими ресурси, да заеме нашите позиции в Бахмут“, каза Пригожин.
По думите му той вече се е свързал с представители на Кадиров, за да започне незабавно прехвърлянето на позициите.

„Така че точно в момента, когато според нашите изчисления ние напълно изчерпим бойния си потенциал, нашите бойни другари ще заемат нашите места и ще продължат щурма на Бахмут“, завява бизнесменът, станал известен като "Готвача на Путин" преди да сформира своята частна армия.

Основателят на "Вагнер" изрази увереност, че градът ще бъде превзет от силите на "Ахмат".

По-рано Кадиров каза, че най-опитните негови бойци са готови да заменят частната военна компания, ако тя изтегли своите части.

„Ако по-големият брат Пригожин и "Вагнер" напуснат, тогава Генералният щаб ще загуби опитна бойна единица, а по-малкият брат Кадиров и "Ахмат" ще заемат нейно място. Ако сценарият все още е такъв, тогава нашите бойци са готови да настъпят и да окупират града. Това е въпрос на няколко часа“, каза Кадиров.

В същото време той нарече "неприятно" изявлението на Пригожин за изтеглянето на ЧВК от Бахмут.

„Двойно неприятно е, че ръководството на руското министерство на отбраната не коментира или не се среща с ръководството на ЧВК „Вагнер“, за да вземе каквото и да е решение или уточнение“, каза Кадиров.

Ръководителят на Чечня даде примери, когато чеченски подразделения се оказаха в подобна ситуация (изпитаха недостиг на боеприпаси и оборудване), но не напуснаха позициите си. В същото време, според Кадиров, ръководството на Министерството на отбраната и Генералния щаб "с редки изключения" винаги е откликвало на исканията на неговите бойци.

„Наистина се надявам, че военният министър Сергей Шойгу ще се вслуша в призива ми и ще бъде дадена заповед на Генералния щаб да отиде на място и да уреди нещата. Това е единственият и войнишки правилен изход от ситуацията“, написа ръководителят на Чечня.

На 5 май Евгений Пригожин обяви, че на 10 май бойците на ЧВК "Вагнер" ще напуснат Бахмут поради "глад за снаряди" и големи лични загуби. Според него според първоначалния план ЧВК е трябвало да превземат града до 9 май. Той заяви, че бойците на ЧВК трябвало да вземат 2 кв.м. км от 45 кв. км от Бахмут, а недостигът на снаряди в ЧВК "Вагнер" е 90%.

Пригожин посочи, че до 9 май частите на ЧВК ще останат на позиция, а след това ще „излязат в тиловите лагери“, за да „ближат раните си“ и да спасят личния си състав. 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Станахте рашисткия сайт на мутрофанова

Станахте рашисткия сайт на мутрофанова

07.05.2023 | 00:28

Кой знае къде целувате путин

Отговори
3 4
Спокоен

Спокоен

07.05.2023 | 09:04

Сещам се за поне две места.

Отговори
3 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?