Следвайте ни

Чавушоглу и Лавров обсъдиха конфликта между Азербайджан и Армения

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Външният министър Мевлют Чавушоглу и руският му колега Сергей Лавров проведоха телефонен разговор днес, на който обсъдиха напрежението в Кавказ.

Висшите дипломати обсъдили подробно сблъсъците между азербайджански военни и арменски сепаратисти в региона Нагорни Карабах.

Районът е признат за азербайджанска територия от Организацията на обединените нации, но на практика областта е под незаконната окупация на Армения от десетилетия.

Боеве и тежки обстрели между арменски и азербайджански сили продължават, въпреки  призивите на световни лидери за прекратяване на битката за  Нагорни Карабах.

Конфликтът в Нагорни Карабах датира от периода след разпадането на Съветския съюз. Миналата неделя започнаха най-ожесточените сблъсъци между арменските и азербайджанските сили от началото на конфликта, като страните потвърдиха, че смъртните случаи до момента  надхвърлят 130 души.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви днес, че през цялата нощ неговите сили са извършили "смазващи артилерийски удари срещу позициите на арменските сили в окупираните територии".

Президентът на Франция изрази солидарност с Армения на фона на конфликта с Азербайджан заради окупирания от Армения Нагорни Карабах.

„Забелязах политическите изявления, направени от Турция в полза на Азербайджан, които намирам за неразумни и рискови“, каза Еманюел Макрон.

"Франция е загрижена от войнствените послания от Турция, които подкрепят възстановяването на Азербайджан от Нагорни Карабах.

Макрон призова Азербайджан и Армения безусловно да прекратят конфликта, като добави, че е обсъждал този въпрос с арменския премиер Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев.

"Исках тези атаки да приключат. Изрично осъдих тези непропорционални атаки", каза Макрон.
 
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай