Следвайте ни

Част от Турция без комендантски час през уикенда КАРТА

viber icon

 

Хората в 42 от 81 провинции на Турция ще могат да излизат от домовете си през уикенда за първи път от три месеца насам. Това стана възможно след като правителството наскоро стартира нов план за нормализиране.


Провинциите в страната са класифицирани като провинции с нисък (син), среден (жълт) , висок (оранж) и много висок (червен) риск въз основа на няколко критерия, като процента на инфекции и ваксинации, и ограниченията ще бъдат съответно съобразени с тези показатели.


Стриктен комендантски час беше въведен през уикендите от декември 2020 г., след като се увеличи броят на случаите на вирусоносителите. 


От тази седмица тези ограничения бяха премахнати в провинциите с нисък и среден риск, но комендантският час през нощта остава в сила във всички провинции.


Дневният комендантски час в провинциите с висок и много висок риск се вдигат само за събота, но милиони хора там ще трябва да прекарват неделите отнова в домовете си.


Жителите на Анкара ще се насладят на уикенд без рестрикции, тъй като столицата е класифицирана като провинция с нисък риск. 


А хората в Истанбул, най-големият град в Турция, и западната провинция Измир, третата по големина по население, и Анталия имат право да излизат навън само в събота, тъй като тези провинции попадат в категорията с висок риск.


Докато страната премина към фазата на „контролирано нормализиране“, властите едновременно стартираха модела за динамичен надзор, при който служителите затягат контрола на място, за да гарантират, че хората и фирмите спазват антивирусните правила.
Все още на територията на цялата страна е задължително да се носят маски на открито и закрито. 


Съгласно плана за нормализиране ресторантите и кафенетата вече могат да приемат клиенти между 7:00 и 19:00 ч. С 50% капацитет в провинции с нисък, среден и висок риск, докато те ще останат затворени в градовете с много висок риск. 


Собствениците на фирми приветстват решението на правителството за отваряне на ресторанти и кафенета, но те казаха, че проблемите, натрупани в сектора на заведенията за хранене, са огромни.


Възобновяването определено ще помогне на тези бизнеси и хората започнаха да идват по ресторанти и кафенета, тъй като им липсва общуването, каза Хакан Къран, собственик на ресторант в Истанбул, пред в-к Хюрийет.


„Картината обаче не е толкова розова за сектора, особено за ресторантите, в които се сервира алкохол. Преди пандемията хората биха дошли в такива ресторанти най-рано в 19 ч., Но сега трябва да затворим в седем “, каза Къран.


Той подчерта, че управлението на такъв бизнес е скъпо, включващо наем, данъци и други разходи.


Ето защо ресторантьорите настояват да бъдат отворени поне до 22 часа, за да могат да имат по-добър бизнес. 


 „Бяхме затворени близо година и дългът се натрупа. Правителствената подкрепа за този бизнес е задължителна“, добави Къран.


Най-трудно ще се съвземе секторът на нощния живот. Клубовете в страната бяха затворени преди година и през седмицата президента Ердоган заяви, че тяхното отваряне ще бъде евентуално възможно едва през юни. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?