Следвайте ни

Часовникови кули станаха машина на времето СНИМКИ

viber icon

Историческият град Сафранболу в провинция Карабюк в северозападна Турция е известен със своите уникални османски къщи, приличащи много на пловдивските възрожденски къщи, които също са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.


Миниатюрните версии на часовниковите кули, построени в различни райони на Турция през 1901 г., за да отпразнуват тогава 25-годишнината от възкачването на османския султан Абдулхамид II на престола, се помещават в музея на миниатюрните часовникови кули в Анадола, организиран  като музей на открито.


Изследователят Айтекин Айтекин, който проучва историческия град и е издал книга за него, каза, че музеят е събрал миниатюри от уникални часовникови кули, носещи следи от османския период. Те се намират в подножието на 12-метровата часовникова кула в Сафранболу, построена през 1797 г. по заповед на Сафранболския Иззет Мехмет паша, великият везир на османския султан Селим III.


В музея се помещават 15 миниатюри на часовниковите кули, всяка от които има уникални аспекти и впечатления от градовете, в които са построени, включително Истанбул, Измир, Одрин, Чанаккале, Бурса, Адана, Самсун и Ерзурум.


Кулите са с височина между 1 и 3 метра и предоставят информация за анадолската култура и история. 15-те миниатюрни кули са мащабирани на една десета от действителните структури, които представляват. 

Снимки Анадолска агенция

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?